RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM tevreden over proef met camera die negeren rood kruis vastlegt

AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie is tevreden over de resultaten van een proef op de A28 bij Amersfoort met een camera die het negeren van een rood kruis vastlegt. Dat laat het OM weten naar aanleiding van de samen met Rijkswaterstaat uitgevoerde proef.

In totaal werden in de proefperiode tussen 27 mei en 25 juni vorig jaar 75 overtredingen verwerkt. Dat gebeurde met een camera die het rode kruis en het kenteken van de overtreder in een foto vastlegt, zodat de overtreder kan worden bekeurd. Doel van de proef was testen of het camerasysteem goed werkt, overtredingen goed kunnen worden verwerkt en of het bewijs juridisch houdbaar is. De camera scoort op al deze punten goed. De fotos en videobeelden zijn scherp en duidelijk, aldus het OM.

Een rood kruis boven de weg heeft vaak te maken met een ongeval, wegwerkzaamheden of inspecties. De kruisen lichten op om weggebruikers, inspecteurs, hulpverleners en wegwerkers te beschermen. Door met cameras intensiever te handhaven op het negeren ervan stijgt de pakkans en daalt het aantal overtredingen, aldus het OM.

Voorafgaand aan de proef was alleen bekend gemaakt dat de camera langs de spitsstrook van de A28 bij Amersfoort stond. De exacte locatie is niet genoemd, zodat de proef preventief zou werken op de hele spitsstrook. Op basis van de uitkomsten gaan Rijkswaterstaat, het OM en de politie gezamenlijk kijken waar op welke snelwegen cameras voor het negeren van een rood kruis kunnen worden geplaatst. Voor komende zomer moet daar meer duidelijkheid over zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -