Ontevreden ouders protesteren bij Onderwijsinspectie over Passend Onderwijs

© RTV Utrecht
UTRECHT - Met een knalgele Amerikaanse schoolbus hebben ontevreden ouders uit het hele land vandaag de resultaten van een enquête ingediend bij de Onderwijsinspectie. De vaders en moeders voelen zich niet gehoord door de inspectie omdat hun kinderen thuis zitten. De scholen waar hun kinderen naartoe gaan bieden volgens hen geen Passend Onderwijs.
Zo heeft de dochter van Sander Knippenberg een tijd lang 6 uur gereisd om naar school te gaan. Het gezin woont op Texel, maar daar is geen school die raad weet met haar hoogbegaafdheid. Knippenbergs' dochter heeft een tijd lang onderwijs gehad op een Utrechtse school. "Op dit moment zit ze even thuis omdat we de particuliere school niet meer kunnen betalen en is er dus geen passend onderwijs voor haar."
Door de situatie en kruisende belangen heeft Knippenberg ook zijn baan moeten opzeggen. Hij was wethouder in de gemeente Texel

'REGELMATIG MIS'

Zo zijn er meer gevallen waarin kinderen thuis zitten omdat ze op school niet vooruit komen. De ouders willen graag aangeven dat het regelmatig misgaat en dat het voorkomt dat scholen niet kunnen voldoen aan de zorgplicht.
Passend Onderwijs is overheidsbeleid, scholen moeten hun best doen voor leerlingen met zorgvragen en afwijkende onderwijswensen. Zo moeten ze bijvoorbeeld zorgen voor extra begeleiding en ondersteuning in de klas. Als die niet geboden kan worden, is er samenwerking mogelijk met andere scholen om wensen toch tegemoet te komen.
Knippenberg: "We hebben te maken met heel veel thuiszitters, dat zijn er zo'n 14.000. Daar gaat meestal al een heel traject aan vooraf. Maar goed, die kinderen zitten dus al een hele tijd zonder Passend Onderwijs."

REACTIE INSPECTIE

Directeur Rogier Oet van de Onderwijsinspectie heeft de enquête in ontvangst genomen. "Het gaat over kinderen die thuis zitten en ouders die daar terecht ongerust over zijn. En ik doe dan ook een oproep: dat als er acute gevallen zijn van een kind die thuis zit en waar de school de zorgplicht niet naleeft, dan moeten ouders dat bij ons melden. Dan kunnen we er ook op handhaven."
Boze ouders kloppen aan bij de Onderwijsinspectie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.