Leuk die parende panda's, maar komt er nu ook een pandababy? 'Er kan nog heel wat misgaan'

© Ouwehands Dierenpark
RHENEN - Euforie in Rhenen! Daar vond eindelijk de langverwachte paring plaats tussen reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark. Maar of deze onenightstand ook een schattige jonkie oplevert, wordt pas over een paar maanden duidelijk, vertelt dierenarts Tim Bouts die vorig jaar bij onze zuiderburen een pandatweeling ter wereld bracht.
"Op dit moment kunnen we nog niet spreken van een dracht, maar van een conceptie", legt Bouts uit. "Wat er nu gebeurt is dat, als het echt gelukt is, het vruchtje in een soort van slaapfase gaat. Dat duurt een heel aantal maanden, voordat het verder ontwikkelt. Dat vruchtje moet zich dan nog innestelen en de dracht moet zich dan nog ontwikkelen. Dus tot dat gebeurt, is het afwachten of ze werkelijk zwanger is of niet. Er kan nog heel wat misgaan."
Bouts werkt voor dierentuin Pairi Daiza in België. Daar kwam in augustus een pandatweeling ter wereld. Hij vindt het heel bijzonder dat Wu Wen en Xing Ya gepaard hebben. "Het is een natuurlijke paring, dus dat maakt nog een beetje bijzonderder. Bij ons is het kunstmatig gebeurd", legt hij uit.
Het is een heel klein worstje van tussen 120 tot 170 gram dus dat komt er normaal gezien wel zo uit
Tim Bouts
Toch ging het ook in Rhenen niet allemaal vanzelf. Urine uitwisselen, geluidsopnamen van hitsige wilde panda's en pandafitness: het werd allemaal ingezet. En zelfs het woord pandaporno viel. Met succes dus. Maar de komende maanden wordt pas duidelijk of Xing Ya ook heeft 'raak geschoten'. Ouwehands Dierenpark hoopt over een maand of drie te kunnen zeggen of Wu Wen inderdaad drachtig is.
José Kok van Ouwehands Dierenpark legt in deze video alles uit over de paring van Wu Wen en Xing Ya
Als Wu Wen inderdaad drachtig blijkt, dan breekt een stressvolle periode aan, weet Bouts uit ervaring. "Als het een echte dracht is, weet je dat ongeveer een tiental dagen voor de bevalling", zegt Bouts. "Die laatste dagen, als je weet dat ze zwanger is, worden er bijna iedere twee tot drie uur hormoonstalen onderzocht. Als daar een piek in te zien is, dan is de bevalling binnen 24 tot 48 uur."
De verzorgers wijken op dat moment geen moment meer van de panda's zijde. Al kan er tijdens de bevalling zelf weinig gedaan worden. "Het is een heel klein worstje van tussen 120 tot 170 gram dus dat komt er normaal gezien wel zo uit."

WAARDEVOL VRUCHTJE

Daarna is het alle hens aan dek. "Om te kijken of ze er zorg voor draagt, om het te wegen, om het te stimuleren dat het pipi en kaka doet om het eventueel de eerste colostrum (melk) toe te dienen. Want het is zo'n waardevol vruchtje natuurlijk, en dan heb ik het niet over financieel maar over natuurbehoud. Dus dat daar heel goed op gelet moet worden."
In Rhenen is het voorlopig allemaal nog niet zover. Toch kunnen ze in de dierentuin nu niet achterover leunen. "Het is nu belangrijk dat er zeer goede voeding is. Bamboescheuten zijn nu niet beschikbaar in Europa, dus die moeten uit China komen. En dan voor de bevalling is het opnieuw belangrijk dat ze zeer goed te eten krijgen, om heel veel energie op te doen. Want vanaf het moment dat eigenlijk die laatste helft van de dracht wordt ingezet, slapen ze alleen maar en eten ze niet meer."
Kortom: in Rhenen hebben ze voorlopig hun handen vol aan de panda's. "Wij hebben nu gelukkig die stressvolle periode enkele jaren niet", zegt Bouts grinnikend. Maar hij is uiteraard heel blij voor Ouwehands en hoopt voor ze dat er inderdaad een babypanda voortkomt uit de kortstondige romance tussen Wu Wen en Xing Ya. "Want dat is natuurlijk super speciaal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.