Stichtse Vecht vreest tekort reanimeerders: 'Verleng je reanimatiecertificaat'

© RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - Hartreanimatie Stichtse Vecht luidt de noodklok. Veel vrijwilligers die zijn opgeleid om een AED te bedienen houden hun kennis niet up to date. Het gevolg? Er dreigt een tekort aan vrijwilligers waardoor mensen die gereanimeerd moeten worden, minder snel hulp kunnen krijgen.
"Het is een zorgelijke situatie. Want in een landelijk gebied zoals Stichtse Vecht is een behoorlijke dekking op dit moment verzekerd. Maar bij een reanimatie telt iedere seconde. Binnen zes minuten moet de reanimatie beginnen. En de gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is twaalf minuten. Dus de hulpverlening door vrijwilligers is heel belangrijk", aldus Jan Willem van der Linden, voorzitter van Hartreanimatie Stichtse Vecht.
Hartreanimatie Stichtse Vecht: "Verleng je certificaat! Aarzel niet en doe het!

HET SYSTEEM

Vrijwilligers werken met het systeem HartslagNu. Om opgeroepen te worden moeten deelnemers over een reanimatiecertificaat beschikken. Om de twee jaar moeten vrijwilligers hun certifaat verlengen door een cursus te volgen en juist dat doen veel AED'ers in Stichtse Vecht niet.
Ik denk dat het iets menselijks is, het wordt op de lange baan geschoven
Jan Willem van der Linden
Van der Linden: "Het certificaat wordt uitgereikt na het volgen van een cursus hartreanimatie. Ik denk dat het iets menselijks is, het wordt op de lange baan geschoven. Sommige mensen weten ook niet waar ze de cursus kunnen volgen."
Christel van Huffelen van HartslagNu wil vooral benadrukken dat de kwantiteit niet zoveel zegt over de kwaliteit. " Zo hebben we naar aanleiding van de samenvoeging met HartveiligWonen en HartslagNu ontdekt dat er veel slapende inactieve accounts in ons systeem zitten met verlopen scholing. We hebben daar afgelopen najaar een grootschalige campagne op ingezet om deze personen toch weer geactiveerd te krijgen. Er is ook een deel dat zijn account niet heeft aangepast. Om naar een kwalitatief beter systeem te gaan, zullen deze accounts dus verwijderd worden uit ons systeem."

DE CIJFERS

Op dit moment zijn er honderd AED's in Stichtse Vecht beschikbaar om in te zetten. Afgelopen jaar zat Stichtse Vecht met een overlevingspercentage van 50 procent bij het fibrilleren van de hartkamer bij de top van Nederland.
Het aantal burgerhulpverleners in de gemeente nam in 2019 toe van 840 tot 1020. Maar er staan ook 150 personen op het punt om uit het HartslagNu-systeem geschrapt te worden. En in het eerste kwartaal van dit jaar kan dat aantal zo maar verdubbelen.
"Wij zijn heel hard gegroeid de afgelopen vier jaar. We zijn verviervoudigd in aantal. Dus er zijn heel veel mensen enthousiast gemaakt om de reanimatiecursus te volgen. En daar is nu kennelijk een drempeltje om het voort te zetten. Ik roep bij deze mensen dan ook op om niet langer te aarzelen en het te doen", analayseert Van der Linden.
In Stichtse Vecht zijn gemiddeld zo'n 26 reanimaties per jaar waarvoor vrijwilligers opgeroepen worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.