RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Molenaar Abcoude tegen komst windmolens: 'Ik verdwijn als een dwerg tussen een grootmacht'

1/2
ABCOUDE - Liefhebbers van het Gein bij Abcoude keren zich massaal tegen de plannen om in het natuurgebied windturbines te plaatsen. Binnen een paar weken is een petitie tegen de komst van de windmolens al bijna tweeduizend keer getekend.

Grote aanjager van het protest is Maarten van Dijk. Hij beheert nu de nog steeds werkende Oostzijdse molen. "Moet je kijken, die wieken, prachtige structuur, eenvoud en een enorme kracht. Het is een geweldig ding!", vertelt Van Dijk als we bij hem langskomen.

MONDRIAAN

Zoiets moet de wereldberoemde schilder Piet Mondriaan er ook van hebben gevonden. Hij schilderde de molen meer dan twintig keer van buiten, maar van binnen is hij ook de moeite waard. Molenaar Maarten van Dijk verbouwde de molen de afgelopen jaren en zorgde dat veel authentieke elementen weer zichtbaar zijn. Tegenwoordig kun je er overnachten.

Protest tegen windmolens Abcoude


Van Dijk zou het verschrikkelijk vinden als het uitzicht vanuit de molen straks verpest wordt door de komst van een vijftal windturbines van zo'n tweehonderd meter hoog. "Dat is acht keer deze molen", legt Van Dijk uit. "Ik verdwijn als een kleine dwerg tussen een grootmacht die dan ook nog eens staat te draaien en te loeien. Voor mij is dan zeshonderd jaar polderbeheer in ÚÚn klap weg."

BESLISSING

De gemeenteraad stelt naar verwachting in maart aanvullende randvoorwaarden vast voor zonnevelden en windmolens in de gemeente De Ronde Venen. Daarna gaat de gemeente samen met inwoners en belangengroepen als agrariŰrs en natuurverenigingen op zoek naar geschikte locaties. In de tussentijd zal Maarten iedereen aansporen de petitie te tekenen. Van Dijk: "We moeten vooraf laten weten dat er gewoon geen draagvlak is."

Het is overigens niet de eerste keer dat er protest is tegen plannen met het Gein. Eerder keerde de actiegroep 'Spaar het Gein' zich tegen een ondernemer die in het natuurgebied helikopters wilde laten landen. Ook de uitbreiding van Amsterdam met woningbouw of sportvelden en de komst van een spoorlijn kon op verzet rekenen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -