Hoog bezoek uit China mogelijk naar Utrecht, ondanks mensenrechtenkritiek

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De Chinese gouverneur van de provincie Guangdong wil in maart mogelijk een bezoek brengen aan Utrecht. Dat schrijft Gedeputeerde Staten, die al 25 jaar een vriendschapsband met de regio in China onderhoudt.
Maar die relatie staat na de vele kritiek op de mensenrechten op de tocht. Steeds meer partijen in Provinciale Staten, waaronder coalitiepartner ChristenUnie, willen dat de band tussen de provincie en China wordt verbroken. De reis van gedeputeerde Robert Strijk naar Guangdong kwam daardoor vorig jaar onder politieke druk te staan.

BELOFTE

In een motie is daarom afgesproken om eerst te evalueren voor er weer nieuw persoonlijk contact is met China. Die belofte gaat Strijk niet nakomen, zo staat in een brief. "Nu wij onverwacht benaderd zijn over een waarschijnlijk bezoek van de gouverneur, willen wij u informeren dat wij de gouverneur, indien aan de orde, zullen ontvangen."
De Chinese gouverneur komt niet speciaal voor Utrecht naar Nederland. Hij is op reis door Europa en zal, naast onder andere Frankrijk, ook Den Haag een bezoek brengen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is daar bij betrokken.

GEEN VERZET

De ChristenUnie betreurt de open houding van de provincie. "Het is in strijd met de eerder door ons ingediende motie", zegt Jeroen van Oort. De partij gaat zich verder niet verzetten tegen een eventueel bezoek, omdat de gouverneur niet speciaal voor Utrecht naar Nederland zou komen.
"Wel zullen wij ons uiterste best doen de mensenrechtenkwesties uitgebreid onder zijn aandacht te brengen. Dat verwachten wij ook van de collegeleden."
Morgen worden Statenleden door gedeputeerde Strijk bijgepraat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.