RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Petitie: Utrechtse wijk Rijnsweerd wil veiliger oversteek voor fietsers

UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Rijnsweerd en omgeving eisen een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van een kruising in hun wijk. Vanavond overhandigden ze een petitie aan de gemeenteraad, met 1500 handtekeningen. De bewoners maken zich zorgen over de kruising tussen de Platolaan en de Weg tot de Wetenschap. Daar kruist de nieuwe tram naar De Uithof een stroom van duizenden fietsers.

Tegelijk is een ander deel van de wijk boos over de aanleg van een fietsstraat door hun buurt. Die moet de kruising juist ontlasten. Ook zij tekenden de petitie.

Tijdens een Raadsinformatiebijeenkomst (RIB) gaven beide partijen hun visie aan de raadsleden. Volgens de actievoerders is de kruising vooral gevaarlijk voor fietsers en is het wachten op een ernstig ongeval. Zij vragen zich af wie er dan verantwoordelijk is. Marsja Wierenga vindt dat de gemeente direct actie moet ondernemen: "Wij willen direct maatregelen op de gevaarlijke kruising. Maar belangrijker nog: wij willen een gedetailleerd en onafhankelijk onderzoek naar de meest veilige wijze van inrichten van de kruising."

FIETS TEGEN TRAM

De kruising is volgens de buurtbewoners gevaarlijk vanwege de grote stroom aan fietsers. Zo'n 14.000 wielrijders maken dagelijks gebruik van de Weg tot de Wetenschap. Bij de Platolaan kruisen zij zo'n 23.000 reizigers die dagelijks in de nieuwe tram zitten. De fietsers zijn op weg van de binnenstad naar De Uithof, of van Rijnsweerd naar de sportvelden van Kampong.

Sinds de Uithoflijn in gebruik is genomen is de kruising onveilig, zo betogen de bewoners van de 'Goudkust', de naam die de wijk in de volksmond heeft. De gemeente wilde de problemen oplossen door de fietsstroom uit de stad eerder af te buigen. Een nieuwe 'fietssnelweg' over de Cicerolaan zou daar voor moeten zorgen. Maar de bewoners van die straat zijn mordicus tegen.

Adriaan Thierry woont in de Cicerolaan: "Die fietssnelweg door onze straat is een schijnoplossing. Met die route ontstaan 22 nieuwe veiligheidsproblemen. Bovendien sneuvelt er een stukje beschermd groen in onze wijk voor."

De bewoner kwam met een alternatief plan. De buurt wil het fietspad dat ten noorden van de Weg tot de Wetenschap opwaarderen. Volgens de gemeente kan dat niet omdat dan tientallen bomen omgehakt moeten worden. De bewoners pareren dat door te stellen dat de bomen verplaatst kunnen worden.

Een ander bezwaar van de gemeente is dat de fietsers bij deze optie moeten afbuigen voor de kruising tussen de Platolaan en de Weg tot de Wetenschap, en daar de auto's tegenkomen die de Platolaan in willen rijden. Ook daar hebben de bewoners een oplossing voor: ze willen van de Platolaan voor auto's een eenrichtingsweg maken.

SPREIDEN VAN FIETSERS

Ambtenaar Bert Coenen sprak namens de gemeente. Hij erkent dat er problemen zijn op de kruising. "Het grote aantal fietsers in verschillende richtingen maakt het kruispunt in de spits onoverzichtelijk. En het gedrag van fietsers is een aandachtpunt, met name als ze gaan stilstaan op de trambaan." Coenen ziet vooral een oplossing in het minder druk maken van de kruising, en dus het spreiden van fietsers door de wijk.

KAMPONG

Ook een vertegenwoordiger van sportvereniging Kampong deed een duit in het zakje. De club pleit al langer voor een brug over de Kromme Rijn ter hoogte van het zwembad. Die brug staat ook op de planning: hij wordt betaald door Rijkswaterstaat zodra de A27 bij Amelisweerd wordt verbreed. Dat brengt wethouder Van Hooijdonk in een lastig parket. De GroenLinks-politica is tegen die verbreding, maar als wethouder van verkeer zou ze die fietsbrug over de Kromme Rijn wel graag willen hebben.

De wijk protesteerde al eerder tegen de plannen, tijdens de eerste rit van de nieuwe tram. Een van hen is Krispijn Bertoen. Hij is een van de indieners van de petitie, maar kwam juist niet met alternatieve oplossing voor de kruising. Hij benadrukt dat de wijk een onafhankelijk onderzoek wil. "Maar", zo stelt hij, "wij willen wel inspraak in de keuze van het onderzoeksbureau, zodat we zeker weten dat het een onafhankelijk onderzoek zal worden."

Op 30 januari praat de gemeenteraad in een commissie verder over de problemen op de kruising. De gemeente doet ondertussen extra onderzoek, de uitslag daarvan komt voor de zomer.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -