Gedeputeerde wil snelheid op provinciale wegen omlaag, het liefst naar 60 km/u

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - De maximumsnelheid moet op alle provinciale wegen in de provincie Utrecht zo snel mogelijk omlaag. Dat zei gedeputeerde Arne Schaddelee vanmiddag tijdens een symposium in Doorn. "Het liefst had ik vanmiddag een prachtig masterplan gepresenteerd om in de hele provincie de snelheid te verlagen vanaf morgen", zei hij.
Schaddelee wil dat niet als maatregel om het stikstofprobleem op te lossen. Hij sprak vooral over het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers. "Het risico op ernstig letsel bij een voetganger of fietser neemt bij een aanrijding met elke kilometer die je in een auto harder gaat, exponentieel toe", aldus Schaddelee.
Met concrete maatregelen kwam de gedeputeerde nog niet. Wel vertelde hij bezig te zijn met een 'visie', waarin uitgezocht wordt wat er waar eventueel mogelijk is.

SNELHEID NAAR BENEDEN

Op provinciale wegen in Utrecht geldt nu meestal nog 80 kilometer per uur. Dat wil Schaddelee flink naar beneden hebben, zei hij tegen RTV Utrecht: "Het meest logische is om naar 60 kilometer per uur maximaal te gaan. Op het symposium was ook wel de oproep: doe het zo eenduidig mogelijk, anders ontstaat alleen maar verwarring, dus overal dan terug naar 60. Niet daar 60, daar 70 en daar 80."
Veilig Verkeer Nederland is tevreden met de voornemens van de gedeputeerde. "Snelheid is de grootste oorzaak van ongelukken op de weg", bevestigt een woordvoerder. "Wij zijn echt voorstander van een dergelijk idee."
Een snelheidsverlaging kan volgens de woordvoerder een groot verschil maken: "Hoe harder je rijdt, hoe langer een remweg is. Als je harder rijdt, wordt de afstand waarover je moet remmen steeds langer. Minder hard rijden scheelt gewoon ongelukken."
De ANWB vindt de plannen van de gedeputeerde nog te vaag om er nu op te reageren. Wel hamert de wielerbond op snelle duidelijkheid over de plannen.
De verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen gaat per 16 maart in. Van 130 kilometer per uur, naar 100. Door overdag 20 of 30 kilometer per uur langzamer te rijden, wil het kabinet de stikstofuitstoot omlaag brengen.

TIJDSPLAN

Hoewel gedeputeerde Schaddelee de maatregel dus het liefst morgen zou invoeren, gaat het volgens hem nog wel zeker een jaar duren voordat ook op provinciale wegen de maximale snelheid omlaag gaat.
"Dit kwartaal wil ik een maatschappelijk panel bij elkaar krijgen. Een breed maatschappelijk expertpanel. Dan wil ik voor het einde van dit jaar samen met het panel de visie klaarhebben. En vervolgens is het een kwestie van het opnemen in onze planning. De wegen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaan bijvoorbeeld volgend jaar in groot onderhoud, dus dan is het logisch om het dan ook mee te nemen. Maar in ieder geval zo snel mogelijk!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.