RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vuurwerkhandelaar: 'Een verbod op vuurwerk werkt averechts'

AMERSFOORT - De roep om een landelijk vuurwerkverbod is nog nooit zo hard geweest, maar er zijn ook volop liefhebbers van deze traditie. Wegen de lusten nog op tegen de lasten? En is een verbod te handhaven? Tijdens het vuurwerkdebat, morgen in Amersfoort, gaan voor- en tegenstanders van een verbod met elkaar in gesprek.

Als er geldige redenen zijn om het te verbieden, ben ik de eerste die dit besluit accepteert."
Ruud Waardenburg - vuurwerkhandelaar

Vuurwerkhandelaar Ruud Waardenburg valt direct met de deur in huis: "In dit land pakken we het verkeerd aan. We willen wel met z'n allen naar een vuurwerkshow, dus de vraag om vuurwerk is er. Veroorzaakt vuurwerk de ellende of zijn het de raddraaiers die dat doen?"

HANDHAVEN
Wie denkt dat Waardenburg zijn eigen portemonnee probeert te redden, heeft het mis. De eigenaar van een autozaak in Amersfoort verkoopt sinds twee jaar vuurwerk en ziet het als leuke bijkomstigheid. "Als er geldige redenen zijn om het te verbieden, ben ik de eerste die dit besluit accepteert. Laten we er even vanuit gaan dat vuurwerk verboden wordt en er centrale vuurwerkshows komen", gaat de 59-jarige verder. "Hoe gaan bejaarden, zieken en mensen die slecht te been zijn erheen? Nu kijken zij vanuit hun raam naar de traditie. Daarnaast wordt door jongeren flink gedronken. Zij zullen ongetwijfeld met z'n allen naar de show rijden. Knallen ze tegen een boom, heb je in het ergste geval meerdere doden. Is dat wat we willen?"

Om zijn standpunt kracht bij te zetten, haalt Waardenburg de tragedie in Arnhem erbij. Daar overleden een vader en zoon bij een flatbrand. "Dat komt door vuurwerk, wordt direct gezegd. Dat klopt, de bank in de hal is gaan branden door vuurwerk. Maar er blijkt duizenden keren te zijn gezegd dat dit ding daar weg moest. Kortom; alles valt en staat met maatregelen en handhaven. Daar gaat het mis en niet (alleen) bij vuurwerk. Daarnaast: als je legaal vuurwerk verbiedt, bevorder je het illegale vuurwerk. Terecht dat mensen klagen over harde knallen, maar dat komt echt van illegaal vuurwerk. Dus een vuurwerkverbod mag dan de oplossing lijken, het gaat averechts werken. Daar durf ik een doos goede wijn om te verwedden."

ONVERMOGEN
Tijdens het debat zal Waardenburg ook het woord krijgen. De vuurwerkhandelaar wil vooral aanhalen dat de overheid niet zo lief moet zijn: "Mensen willen vuurwerk, dat zie ik aan mijn omzet. Alleen niemand wil ongelukken of geweld naar hulpverleners, ook ik niet. Dus dan verbied je vuurwerk? Dat is toch onvermogen? We kunnen het niet handhaven, dus verbieden we het maar. Grote onzin. Verhoog de politie-capaciteit, ga undercover de wijken in en pak raddraaiers aan. Ben je opgepakt, dan moet je de drie volgende jaren tijdens oud en nieuw opgesloten zitten. Of laat ze opdraaien voor de landelijke schade. Pas dan raak je die gasten die het verzieken voor de rest."

DEBAT
Tijdens Het Grote Vuurwerkdebat gaan voor- en tegenstanders van een verbod met elkaar in gesprek. Zo krijgen ook de lokale VVD en GroenLinks de kans om hun standpunten toe te lichten. En schuiven ook een vuurwerkfan en vuurwerkslachtoffer aan.

Het debat start om 20.00 uur en is gratis bij te wonen in het Eemhuis (in het KAdECafé) aan het Eemplein in Amersfoort. Alvast reageren kan op Twitter met #debat033.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Stad Amersfoort.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -