100 jaar Elck Wat Wils: 'Het is zo'n mooie wijk'

UTRECHT - Een kleine woningbouwvereniging als oplossing voor woningnood. Honderd jaar geleden gebeurde dat in Utrecht door middenstanders. Woningbouwvereniging Elck Wat Wils ontstond en bestaat nu nog steeds. Vandaag vieren ze dat.
In 1920 was er een groot tekort aan woningen, vooral ook woningen voor mensen met een middeninkomen. Een aantal winkeliers zag toen de mogelijkheid om gezamenlijk woningen te bouwen en te verhuren en zo ontstond Elck Wat Wils. Mike Kortekaas is sinds 2002 voorzitter bij de vereniging: "Die woningnood in 1920 is eigenlijk wel weer vergelijkbaar met wat er nu aan de hand is in 2020. Dus de middenhuur is echt weer een segment dat ontzettend moeilijk te vinden is voor mensen."
100 jaar woningbouwvereniging Elck Wat Wils

MOOIE WIJK

In een paar straten achter de Jan van Scorelstraat staan de negentig huurwoningen van Elck Wat Wils. Je ziet nu geen winkeltjes meer in de straten. Die zijn inmiddels verdwenen. In de Frans Halsstraat woont Marian Optekamp al jaren. "Ik hoop dat ik hier altijd kan blijven. Het is zo'n mooie wijk en als je er al zolang woont dan wil je niet anders meer. We zijn ooit negen maanden uit Utrecht vertrokken. Nou, tranen met tuiten en met negen maanden waren we weer terug, dus nee superblij."
Jacob van Ruisdaelstraat in 1933.
Jacob van Ruisdaelstraat in 1933. © Het Utrechts Archief
Optekamp kocht samen met haar man een koopwoning aan de Draaiweg in Utrecht toen ze net getrouwd waren. Haar vader werkte als aannemer voor Elck Wat Wils en toen haar kinderen waren geboren regelde hij een huurwoning voor ze. "We waren best verbaasd, maar ook nog niet zo wijs dat je zei van 'nou dat doen we niet', dus wij ons boeltje gepakt en toen zijn we in de Jacob van Ruisdaelstraat gaan wonen. "Soms heeft Marian Optekamp spijt dat ze is gaan huren. Ze heeft nu niets opgebouwd en zal altijd woonlasten hebben. "Nu ik toch alleen ben, mijn man is negen jaar geleden overleden, denk ik van het is goed. Als er nu iets is hoef ik het niet zelf te doen."
Zo ziet het er nu uit in de wijk.
Zo ziet het er nu uit in de wijk. © RTV Utrecht Iris Tasseron

TOEKOMST

Voorzitter Kortekaas van Elck Wat Wils denkt dat de vereniging nog honderd jaar vooruit kan. Ze zijn financieel gezond zonder dat de huren de pan uit rijzen. Volgens Kortekaas vragen ze maar tachtig procent van de huur die de vereniging mag vragen. "Dat houden we bij voorkeur ook zo, omdat we het hiermee kunnen redden en dat is een groot goed."
Wat wel een uitdaging blijft is het vinden van goeie vrijwilligers voor het bestuur. Het zijn in principe huurders die dit werk voor Elck Wat Wils doen, maar iedereen is zo druk dat de huidige vacature binnen het bestuur nog niet is ingevuld. Kortekaas: "Het vinden van nieuwe bestuursleden is in deze tijd lastig. Is echt wel een dingetje. Mensen zijn overdag natuurlijk druk en je moet toch een zekere affiniteit hebben met besturen wil je daar ook je plezier uit halen."
Vandaag vieren de huurders samen met burgemeester Jan van Zanen het honderdjarig bestaan van de woningbouwvereniging Elck Wat Wils.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.