Meerderheid Utrechtse basisscholen staakt volgende week: Wat vind jij ervan?

PROVINCIE UTRECHT - Veel basisscholen in de provincie Utrecht gaan volgende week dicht tijdens de stakingen in het onderwijs. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht langs meer dan 150 basisscholen in de provincie. Zes op de tien scholen houden de deuren dicht. Wij willen graag weten wat ouders uit de provincie vinden van de staking. Hier kun je een paar vragen beantwoorden. We zijn benieuwd naar je mening.
Op donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari staken leraren in het basis- en voorgezet onderwijs. Volgens de Algemene Onderwijsbond uit Utrecht is de stakingsbereidheid onverminderd groot. "In november gingen landelijk vierduizend scholen dicht, met nog een week te gaan staat die teller nu al op ruim drieduizend. Dus we gaan zeker op zo'n zelfde aantal uitkomen", vertelt Simone van Geest van AOb.
Van de ruim 166 scholen die RTV Utrecht heeft gesproken gaat ongeveer 60 procent dicht.
Van de ruim 166 scholen die RTV Utrecht heeft gesproken gaat ongeveer 60 procent dicht. © RTV Utrecht
De staking leeft bij de basisschoolleraren in onze regio ziet ook Christiaan van den Brink van Openbaar Primair Onderwijs Amersfoort. "We hebben een prachtig vak maar we zien ook wel dat het moeilijker wordt om voor elke plek een leraar te krijgen. Vervanging bij ziekte, nieuwe vacatures invullen, dat wordt steeds meer een puzzel."

SCHEP GELD

Eind vorig jaar zegde minister 150 miljoen toe om de arbeidsvoorwaarden van de leraren te verbeteren maar volgens AOb is dit zeker niet voldoende. "Natuurlijk hebben we een schep geld gekregen van de minister maar dat is niet structureel. Daar kan je niets voor lange termijn mee oplossen, kan je geen kleinere klassen van maken. Die som geld hebben we nu ingebouwd in onze CAO, maar die loopt in oktober al weer af. En als we in oktober pas weer gaan staken is het te laat. Daarom laten we nu weer luidkeels van ons horen."
Zo ook de grote meerderheid van leraren van de 26 basisscholen van de Katholieke Scholenstichting in Utrecht. Zij sluiten volgende week de deuren en veel leerlingen blijven dan dus thuis. "De stakingsbereidheid is groot bij alle scholen. En als bestuur staan we achter de stakers, ze krijgen dan ook gewoon doorbetaald," vertelt Jan van der Klis van KSU.
Stakende leraren krijgen in veel gevallen geen loon.
Stakende leraren krijgen in veel gevallen geen loon. © RTV Utrecht

UITBETALEN

Uit de belronde van RTV Utrecht blijkt dat het doorbetalen van de stakers geen zekerheid is. Van de 166 basisscholen krijgen stakende leraren op 89 scholen niet uitbetaald, op 21 scholen krijgen de leraren de helft van het salaris uitbetaald en leraren op 56 scholen worden volledig uitbetaald. "Dit is de eerste keer dat we stakende medewerkers niet uitbetalen", legt Martin van Veelen van Stichting Delta de Bilt waar tien scholen onder vallen uit. "Ik ben zeker niet tevreden over wat er in Den Haag al decennia fout gaat. Maar ik vind dit niet het moment om twee dagen te staken. De sector heeft een bedrag gekregen van de minister en ik denk dat hij nu heus wel inziet dat er wat moet gebeuren."
"We hebben alleen uitbetaald bij de allereerste staking maar daarna niet meer", zegt ook Paul-Dirk van Buuren van CBO Zeist waar negen scholen onder vallen. "Natuurlijk maken we ons wel zorgen, want het is echt wel crisis in het onderwijs."
"Ik snap helemaal niets van deze besturen", zucht Arie Schilling van lerarenbeweging PO in Actie. "Wel roepen dat ze achter de stakers staan maar betalen ho maar. Er zijn echt leraren die daarom nu denken, dan wordt dat staken me te duur. Terwijl de leraren die staken laten juist zien wat er is mis in het onderwijs. De besturen zouden blij moeten zijn dat de stakers het probleem zo belichten."
Je kan niet zo maar thuis je plafond gaan witten
Fred Teunissen, Stichting Robijn

TEGENPRESTATIE

Bij vrijwel alle leraren die gaan staken en worden uitbetaald wordt wel een vorm van tegenprestatie verwacht blijkt uit de inventarisatie van RTV Utrecht. "Je kan niet zo maar thuis je plafond gaan witten", zegt Fred Teunissen, directeur van stichting Robijn met elf scholen in Nieuwegein en IJsselstein. "Of je gaat samen met de collega's bedenken hoe de werkdruk verlicht moet worden of je gaat naar een stakingsbijeenkomst in bijvoorbeeld Utrecht of Den Haag. Ik denk zeker dat de stakende medewerkers zo kunnen bijdragen aan een goede oplossing, daar sta ik helemaal achter."
Ook bijna alle negentien scholen in onder andere Houten en Nieuwegein van Stichting Fluenta gaan dicht tijdens de staking. "Bij ons wordt op alle scholen dan nagedacht over hoe we die werkdruk dan moeten verminderen", zegt directeur Harry de Vink. "Natuurlijk kunnen we blijven herhalen hoe zwaar de werkdruk is. Maar alleen zeuren helpt niets, we moeten juist ook blijven benadrukken wat een schitterend beroep het is. Leraar zijn is hartstikke mooi."

VRAGEN

RTV Utrecht wil graag weten wat ouders uit de regio vinden van de staking. Hier kun je de korte vragenlijst vinden. We komen na het weekend met de resultaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.