RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kunstverkoop Utrechtse Heuvelrug levert minder op dan gehoopt

UTRECHTSE HEUVELRUG - Door schilderijen, sculpturen, antiek en curiosa te veilen hoopte het college van de Utrechtse Heuvelrug op een financiŽle meevaller. De verkoop moest 40.000 euro opleveren, slechts de helft van dat bedrag is gerealiseerd.

De verkoop heeft 20.000 euro opgeleverd. Met als absoluut topstuk het 'staand horloge met een wortelnoten houten kast' van Jan Weylandt tegen het bedrag van 5400 euro. De klok haalde niet het geschatte bedrag van minimaal 8.000 euro.

Wethouder Hans Waaldijk (OPEN) gaat over cultuur: "Als je uitgaat van 40.000 euro dan valt het bedrag een beetje tegen. Toch zijn we er niet erg over verbaasd, het blijft een inschatting."

FINANCIEEL ZWAAR WEER

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft met veel moeite een sluitende begroting gerealiseerd. Al langer heeft de gemeente het financieel niet makkelijk en een miljoenenschuld. En nu levert de kunstverkoop niet de winst die het op papier zou moeten opleveren.

TEGENVALLER

Wethouder Waaldijk: "In een jaar heb je mee- en tegenvallers. Dan is deze verkoop een tegenvaller. Hoe we deze 20.000 euro gaan opvangen? Daar heb ik nog geen antwoord op. Er zullen vast ook meevallers gaan komen."

Een meevaller tijdens de veiling was een bronzen sculptuur van Juliana, gemaakt door Charlotte Dorothee Barones van Pallandt. Het beeld is verkocht voor 3100 euro.

NIEUWE VEILING

Wethouder Waaldijk noemt de veilingopbrengst een 'splinter in de grote financiele problematiek'. Toch kan het bedrag nog stijgen want in februari is een nieuwe veiling. Dan gaan zes kleinere schilderijen, die eerder niet verkochten, onder de hamer. Ook een beeldje en een glazen kunstwerk. Zeker dat laatste schijnt heel bijzonder te zijn.

Later dit jaar gaat er nog een gemeentestuk in de verkoop, dat is geen kunst maar vastgoed. De ambtswoning van de burgemeester wordt dan afgestoten. Dat moet eenmalig 1,5 miljoen euro opleveren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -