Vijfheerenlanden wil aandelen Eneco verkopen

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIJFHEERENLANDEN - Het college van de gemeente Vijfheerenlanden wil ingaan op het bod van twee Japanse bedrijven voor hun aandelen van Eneco. Eind vorig jaar werd duidelijk dat de Japanse fabrikant Mitsubishi en energiebedrijf Chubu de aandelen van Eneco willen overkopen.
In totaal zijn 44 Nederlandse gemeenten aandeelhouder van het bedrijf. Vijfheerenlanden bezit als enige Utrechtse gemeente aandelen. De gemeente krijgt er netto ongeveer 78,5 miljoen euro voor.

RESERVEPOT

Het college wil de opbrengst van de aandelen storten in een reservepot. Er is nog geen bestemming voor het geld. In de kadernota van volgend jaar zullen voorstellen gedaan worden voor een bestemming van de opbrengst.

NIEMANS BETON

Eerder al vertelde Tjerk Budding, econoom verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam aan RTV Utrecht, over de eventuele verkoop van de aandelen in Eneco. Vijfheerenlanden moet namelijk mogelijk een schadeclaim betalen aan het bedrijf Niemans Beton van tientallen miljoenen euro's. Om die te kunnen betalen zou de gemeente de aandelen kunnen verkopen.
Toch heeft de verkoop wel consequenties. Met de verkoop van de aandelen verliest de gemeente het jaarlijks dividend van één miljoen euro. In de begroting van dit jaar is rekening gehouden met deze gemiste inkomsten. Volgend jaar gaat de gemeente bepalen hoe ze dit kunnen opvangen.
Donderdag vergadert de commissie over Eneco. Volgende week neemt de raad een besluit over de verkoop van de aandelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.