Bijna twee ton vuurwerkschade in Utrecht na onrustige jaarwisseling

UTRECHT - Veel geweld, bijna twee ton aan vuurwerkschade, relatief jonge raddraaiers en bekogelde hulpverleners in Kanaleneiland en Zuilen; de gemeente Utrecht heeft de definitieve balans opgemaakt van de jaarwisseling. En die liegt er niet om: burgemeester Van Zanen is helemaal klaar met vuurwerk.
Dat is niet nieuw. Al twee dagen na de jaarwisseling riep Van Zanen op tot een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Nu onderbouwt hij zijn uitspraken met een uitgebreid verslag van Oud en Nieuw.
De jaarwisseling was een stuk onrustiger dan voorgaande jaarwisselingen. Vooral in Overvecht, Kanaleneiland en Geuzenwijk (Zuilen) was het soms erg grimmig. Op de Marco Pololaan bekogelden zo'n vijftien jongeren de politie met stenen. In Geuzenwijk kregen medewerkers van de brandweer en politie vuurwerk naar hun hoofd gegooid.
De Utrechtse politie deelde een week na Oud en Nieuw beelden van agenten die met vuurwerk worden bekogeld in Zuilen
In totaal zijn in de gemeente 38 mensen aangehouden. De leeftijden van de verdachten zijn opvallend laag: 25 van hen zijn namelijk minderjarig. Een jaar eerder lag het aantal aanhoudingen op 'slechts' 14.

VUURWERK

De vuurwerkgerelateerde schade aan de openbare ruimte bedraagt 196.250 euro. Dat is veel meer dan een jaar eerder. Toen was het 86.975 euro. Bovendien is het aantal meldingen van vuurwerkoverlast verdrievoudigd.
Ook in andere Utrechtse gemeentes is de financiële vuurwerkschade erg hoog. Vorige week, toen de cijfers uit Utrecht nog niet bekend waren, maakte RTV Utrecht al een overzicht van de andere gemeentes.
De brutaliteit waarmee zwaar en vaak levensgevaarlijk vuurwerk wordt ingezet is stuitend.
Het Utrechtse stadsbestuur
De gemeente benadrukt dat niet bij iedere vuurwerkbom direct gehandhaafd kan worden. Ook niet als die enkele dagen voor Oud en Nieuw wordt afgestoken. "We ontvangen regelmatig signalen dat bewoners verwachten dat gemeente en politie direct handhaven bij vuurwerkoverlast na het doen van een melding. Aan die verwachting kunnen zowel de politie als gemeente door het omvangrijke werkaanbod niet voldoen."
Wel roept Van Zanen in de Oud en Nieuw-evaluatie nogmaals op tot een cultuuromslag qua vuurwerk. "De brutaliteit waarmee zwaar en vaak levensgevaarlijk vuurwerk wordt ingezet is stuitend. De tijd is rijp om toe te werken naar een landelijk vuurwerkverbod. Anders blijft het dweilen met de kraan open."

VLIEGTUIGJES

Om vuurwerkoverlast aan te pakken, werden boven de wijken Overvecht en Kanaleneiland vliegtuigjes (drones) van Defensie ingezet. Die moesten, zeker in de weken voorafgaand aan de jaarwisseling, raddraaiers op heterdaad betrappen. De vliegtuigjes leidden uiteindelijk tot zeven aanhoudingen.

GOED NIEUWS

De gemeente is in de evaluatie niet alleen maar negatief. Zo ging het relatief goed in de binnenstad. Op wat aanhoudingen voor kleine delicten na, verliep in de kroegen alles behoorlijk gezellig en rustig. Ook in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern was weinig bijzonders te melden.
Bovendien was dit jaar geen geweld tegen ambulancepersoneel. Bij voorgaande jaarwisselingen gebeurde dat vaak wel. De toename van het aantal gewelds- en vuurwerkdelicten in Utrecht is in lijn met het landelijke beeld: ook andere grote steden hebben hun handen vol gehad aan overlastgevende feestvierders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.