RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veenendaal verklaart oorlog aan eikenprocessierups met vogelhuisjes voor koolmezen

1/2
VEENENDAAL - In Veenendaal zijn vandaag tientallen vrijwilligers bezig geweest met het timmeren van vogelhuisjes voor koolmezen. De koolmees is namelijk de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De gemeente hoopt zo snel mogelijk zo'n 350 nestkastjes op de kunnen hangen, zodat de vogeltjes meehelpen bij de rupsenbestrijding.

Het lijkt elk jaar wel of er meer rupsen bijkomen, vertelt wethouder Engbert Stroobosscher. "Dat komt ook door de milde winter. Het explodeert. We hangen daarom nu deze nestkastjes op, maar we doen nog meer. We zetten aaltjes in die de rupsen aanvreten. En we gebruiken bacteriepreparaten. Maar als het echt niet gaat, zuigen we de rupsen gewoon weg."

35 KILO
De koolmezen zijn uitermate effectief in de bestrijding van de eikenprocessierups, vertelt vrijwilliger Henk van der Hoef: "Een koolmees heeft acht tot tien jongen die allemaal moeten eten. En dan kan hij in zo'n periode wel 35 kilo rupsen opmaken."

Henk heeft net een aantal vogelhuisjes in elkaar gezet. Hij is gemotiveerd om zoveel mogelijk rupsen uit te roeien. "Vorig jaar heb ik 25 nesten weggebrand. Maar in de toppen van de eikenbomen blijven ze gewoon zitten. En dan ontkom je er niet aan om met natuurlijke middelen, zoals de koolmees, te werken."

Timmermiddag in Veenendaal: "De koolmees vliegt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. En dan kan-ie ongeveer 30 tot 35 kilo wormen opmaken."


UITVERKOCHT
De gemeente Veenendaal is blij dat er zoveel animo is om te helpen bij de rupsenbestrijding. Voor 2020 zijn er 350 nestkastjes aangeschaft, maar dat hadden er ook meer mogen zijn. Helaas blijkt dat dankzij de rupsenplaag de vraag zo groot is dat de leverancier het niet aankan. Bijna overal zijn de nestkastjes uitverkocht.

ANDERE GEMEENTES
Eerder besloot ook de gemeente Zeist al 125 mezenkastjes op te hangen in strijd tegen de eikenprocessierups. 350 inwoners van Leusden hebben er ook één opgehangen. Bezoekers van de nieuwjaarsreceptie in Eemnes kregen allemaal een gratis mezenkastje mee naar huis.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -