LIVEBLOG: Spakenburg uit de beker na ruime nederlaag bij Ajax

© Orange Pictures
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Kan Spakenburg vanavond voor een stunt van jewelste zorgen in het KNVB Bekertoernooi? De Blauwen gaan in de achtste finale op bezoek bij landskampioen Ajax in een bomvolle Johan Cruijff ArenA. Het duel in Amsterdam begint om 20.45 uur en is hier live te horen bij Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht.

EINDSTAND

7-0

LIVE UPDATES

90. Afgelopen! Er is geen extra tijd, dus eindigt het bekeravontuur van Spakenburg in Amsterdam. Er wordt met 7-0 verloren van Ajax.
90. De bal belandt nog op de paal. Het is een kansenregen, maar het blijft bij 7-0.
88. Een grote kans voor Klaas-Jan Huntelaar! De spits draait weg en ramt over. Het is dus geen 8-0.
86. GOAL! Toptalent Ünüvar scoort de strafschop onberispelijk. De 16-jarige speler is geboren in 2003 en is dus trefzeker bij zijn debuut. Deckers is kansloos: 7-0.
85. Ook nog een penalty voor Ajax! Ünüvar wordt onderuitgehaald door Barry Beijer.
81. Uit de corner kan Jurgen Ekkelenkamp de 7-0 binnenschieten, maar even daarvoor is buitenspel geconstateerd. Afgekeurd!
81. Een katachtige reflex van Jordy Deckers! Hij moet zich strekken op een schot van Carel Eiting. Het blijft dus 6-0.
79. Er was een onderonsje tussen Erik en Eric. Mogelijk vroeg Meijers aan zijn collega of Ajax ook een mannetje van het veld wilde halen voor 10 tegen 10. Dat gaat voorlopig niet gebeuren.
78. Dat ziet er slecht uit voor Spakenburg: Everton Pires Tavares ligt geblesseerd op het veld en moet met een brancard van het veld. En de Blauwen hebben geen wissels meer over. Spakenburg dus verder met tien.
De blessure van Tavares werd besproken in het liveverslag
75. De ArenA gaat uit zijn dak, want toptalent Naci Ünüvar (16) maakt zijn debuut in het eerste. Hij vervangt hattrickmaker Siem de Jong.
73. De laatste wissel bij Spakenburg. Roy Castien is de gelukkige die mag opdraven. Youri Koelewijn verlaat het veld.
70. Even was daar langere tijd balbezit voor Spakenburg. De Blauwen weten alleen geen kans te creëren en mogen de verdedigende stellingen weer innemen.
69. De vraag die gesteld wordt is, wie wordt de derde en laatste invaller bij Spakenburg? Invallen in de Johan Cruijff ArenA is niet niets natuurlijk. Er lopen vier spelers warm.
Het is wachten op een tweede Ajax-storm, want die gaat nog komen straks.
Verslaggever Bert Kous
60. Wissels: Hero van Lopik komt het veld in, de jonge Spakenburger vervangt Nathaniel Will. Bij Ajax gaan Tadic en Babel naar de kant. Ekkelenkamp en Huntelaar zijn hun vervangers.
Zo klonk de 6-0 van Ajax op Radio M Utrecht
57. Een mogelijkheid voor Spakenburg! Na een corner lijkt Koos Werkman in te kunnen koppen, maar hij raakt de bal niet.
55. GOAL! Het gaat heel erg hard, want daar is de 6-0 voor Ajax. Dusan Tadic krult de bal er van dichtbij in.
Zo klonk de 5-0 van Ajax op Radio M Utrecht
52. GOAL! Het is 5-0 voor de Amsterdammers! Carel Eiting legt de bal met veel gevoel achter de defensie, waar Traoré opduikt en hard binnenschiet.
49. GOAL! Daar is de 4-0 voor Ajax al. Ryan Babel gaat buitenom en vindt voor het doel Lassina Traoré.
Zo klonk de 4-0 van Ajax op Radio M Utrecht
46. We gaan weer verder! Spakenburg heeft gewisseld. Jasper Beekhuis komt in het veld voor Majid Ghaddari. Daarmee staan nu twee geboren Spakenburgers op het veld: Koelewijn en Beekhuis!
45. RUST! Jordi Bitter leek nog even door te breken, maar hij wordt tegengehouden. Meteen daarna fluit scheidsrechter Richard Martens voor de rust. Het is 3-0.
Zo klonk de 3-0 van Ajax op Radio M Utrecht
44. GOAL! Het is al 3-0. De wedstrijd is gespeeld. Weer is het Siem de Jong, die zijn hattrick voltooid heeft. Hij tikt een voorzet van de rechterkant binnen.
42. GOAL! Daar is de 2-0 voor Ajax. Een verre voorzet van Tadic wordt bij de tweede paal binnengekopt door Siem de Jong. Via de grond passeert hij Deckers voor de tweede keer.
Zo klonk de 2-0 van Ajax op Radio M Utrecht
40. Wat een kans voor Tagliafico! Hij krijgt twee mogelijkheden. De tweede keer lijkt de kans onmisbaar, maar de Argentijnse linksback schiet hem naast.
De kans van Tagliafico gaat... "Naast!"
37. "Spakenburg staat wel achter, maar dat kan je niet zien aan het tijdrekken. Zij willen zich de achterstand zo lang mogelijk zo klein mogelijk houden", zegt verslaggever Mark Kloostra.
33. Een nieuwe kans voor Ajax: Marin schuift de bal enkele centimeters naast.
Ajax moet even gas geven, anders houden ze Spakenburg in de wedstrijd. Al vinden wij dat niet erg!
Verslaggever Bert Kous
31. Zo nu en dan komt Spakenburg eruit, maar dan gaat het vroeg mis en kan Ajax overnemen.
29. Barry Beijer weet een schot van Eiting te blokken. Dat was een belangrijke ingreep, want doelman Deckers leek kansloos te zijn.
28. Het wedstrijdbeeld is onveranderd: Ajax heeft de bal, Spakenburg verdedigt. De laatste minuten leidt het niet tot grote kansen. Wel houdt Deckers zojuist een afstandschot van Babel uit zijn doel.
23. Zijnet! Een schot van Alvárez doet het net trillen, maar wel aan de verkeerde kant van de paal. Het is een kansenregen voor de koploper van de Eredivisie tegen de nummer 9 van de Tweede Divisie.
22. Weer een grote kans voor Ajax, maar Dusan Tadic krijgt niet genoeg vaart achter de bal. Deckers kan vangen.
20. Ajax houdt de druk groot op het doel van Spakenburg. Qua balbezit is de verhouding ongeveer 80% - 20%.
Zo klonk de 1-0 van Ajax op Radio M Utrecht
18. GOAL! Het is 1-0 voor Ajax. Eerst schiet Razvan Marin op de lat, waarna Siem de Jong de bal opvangt en de hard binnenknalt. Hij verschalkt Jordy Deckers.
16. Andermaal een kans voor Ajax, maar spits Traoré krijgt hem er niet in. Wel krijgt hij een corner.
Op deze manier gaat Spakenburg op een gegeven moment dit conditioneel voelen. Na een uurtje merk je dit.
Verslaggever Bert Kous over de speelwijze van Spakenburg
14. Een hachelijke situatie voor het doel van Spakenburg. Babel en Marin krijgen schietkansen, maar beide keren vliegt daar een Spakenburger voor.
11. Jordy Deckers is attent! De reserve-doelman mag alle duels in de beker keepen. Hij bokste zojuist de bal weg voor Dusan Tadic de bal in kon koppen. Een vrije trap van Razvan Marin kijkt Deckers vervolgens naast.
9. Spakenburg wordt (zoals verwacht) in het defensief gedwongen. Tot nu toe houden de Blauwen goed stand. Wel heeft Ajax al drie corners gekregen.
6. Een goede loopactie van Dekker, maar hij vindt zijn collega-spits Bitter niet. Zij moeten met hun snelheid toeslaan bij de spaarzame kansen voor Spakenburg.
4. De eerste corner van Ajax levert niets op. Spakenburg houdt al bijna vijf minuten stand.
2. Daar is ook direct de eerste mogelijkheid voor Ajax. Ryan Babel wordt gevonden in de zestien, maar hij kopt in buitenspelpositie over.
2. Wat een begin! De eerste kans is voor Spakenburg. Nathaniel Will vindt Vince Gino Dekker, maar zijn schot belandt in het zijnet.
0. De spelers zijn het veld opgekomen en maken zich klaar voor de aftrap. Ajax-Spakenburg gaat beginnen!
- Verslaggever Jordi de Jong reisde mee met de spelersbus naar de ArenA. "De jongens waren heel relaxed in de bus. Ze waren aan het kaarten en aan het sjoelen. Ze maakten er een feestje van en willen er negentig minuten een wedstrijd van maken", zegt hij.
- De winnaar van het duel tussen Ajax en Spakenburg speelt in de kwartfinale van de KNVB Beker uit tegen Vitesse. De Arnhemmers wonnen zojuist met 2-0 van Heracles Almelo, mede door een goal van oud-FC Utrecht-speler Oussama Tannane.
- De warming-up is begonnen. Mooie geste van trainer Eric Meijers van Spakenburg: de geblesseerde spelers Roy Terschegget en Mike Vreekamp zitten 'gewoon' bij de selectie. Zij mogen daardoor meedoen aan de warming-up en ook in de rust het veld van de ArenA.
- De voetbalschoenen van Van den Houten zijn terecht! De linksback woont in Amsterdam en iemand heeft die daar voor hem opgehaald. Een geluk bij een ongeluk.
- Spakenburg-speler Thomas van den Houten is zijn voetbalschoenen vergeten. Hij staat wel in de basis, maar moet dus tempo maken om op tijd aan schoenen te komen. Overigens ontbreekt Roy Castien in de basiself: de Blauwen spelen met vijf verdedigers. (Opstellingen onderaan dit liveblog)
- Lees hier de voorbeschouwing van met Spakenburg-trainer Eric Meijers en met aanvaller Jordi Bitter.
- In UNieuws waren we live op De Westmaat, waar de spelersgroep en de supporters zich verzamelden om in grote getale naar Amsterdam te reizen. In totaal gaan ruim 2.000 fans van de 'Blauwen' mee.
- Drie spelers van Spakenburg hebben een verleden bij Ajax: Jordi Bitter, Vince Gino Dekker en Nathaniel Will. De geblesseerde Mike Vreekamp werkt normaliter op de afdeling partnerships in de Johan Cruijff ArenA.
- Spakenburg heeft nu tegen alle clubs uit de traditionele top-3 gespeeld in de beker. In 1989 verloren de Blauwen thuis met 4-0 van Feyenoord, in 2010 was PSV in Eindhoven met 3-0 te sterk.
- Ajax speelde drie keer eerder in de KNVB Beker tegen een amateurclub uit de provincie Utrecht. In 1984 eindigde DOVO-Ajax in 0-5, twee jaar later werd Elinkwijk-Ajax 1-4. In 2013 verloor IJsselmeervogels op eigen veld met 0-3 van de Amsterdammers.
- Ajax verloor in de beker nog nooit van een amateurclub. De Amsterdammers wonnen alle 26 wedstrijden. Gemiddeld scoren ze 5,3 keer tegen amateurs. Ook krijgen ze weinig tegengoals: gemiddeld 0,6.

OPSTELLINGEN

Ajax: Varela - Dest, Álvarez, Martínez, Tagliafico - Marin, De Jong, Eiting - Tadic, Traoré, Babel (trainer Erik ten Hag)
Spakenburg: Deckers - Will, Werkman, Beijer, Van der Neut, Van den Houten - Ghaddari, Pires Tavares, Koelewijn - Bitter, Dekker (trainer Eric Meijers)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.