Woningaanbod droogt snel op: duizend minder in drie maanden tijd

© Molenbeek Makelaars
UTRECHT - Het aantal te koop staande woningen in de provincie Utrecht is in de laatste drie maanden van 2019 met duizend afgenomen. Dat staat in de vandaag verschenen kwartaalrapportage van Dynamis Molenbeek Makelaars, een van de grotere vastgoedspelers in onze regio.
Op 1 oktober stonden nog 4500 woningen te koop. Daarna kelderde het aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers. In het laatste kwartaal werden er in de provincie Utrecht maar liefst 5.250 huizen verkocht. "Sinds 2017 is dit aantal niet meer zo hoog geweest. De vele zoekers die voor de jaarwisseling nog tot aankoop over wilden gaan, vormen een belangrijke aanjager van de sterke aanboddaling", aldus Molenbeek Makelaars.
Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen is in de afgelopen maanden amper afgenomen. Volgens Molenbeek heeft de aanboddaling volledig in de bestaande bouw plaatsgevonden. "In de laatste drie maanden van 2019 waren minder huishoudens geneigd om hun woning te koop te zetten, waardoor er nauwelijks nieuw aanbod van bestaande woningen is bijgekomen."

UTRECHT

In de gemeente Utrecht is het totale woningaanbod in drie maanden tijd met maar liefst een derde afgenomen, blijkt uit de rapportage. En de marktdruk houdt voorlopig aan, zo is de verwachting. "Momenteel staan er nog slechts 580 woningen te koop, terwijl op Funda nog ruim 25.000 woningzoekers staan geregistreerd."
Van de beschikbare woningen heeft minder dan een op de vijf een vraagprijs onder de 350.000 euro. Door de hoge prijzen op de woningmarkt van Utrecht, kunnen veel huishoudens geen geschikte woning vinden in de Domstad. De gemiddelde prijs van een vierkante meter woonruimte is in Utrecht gestegen met 4.000 euro, waarmee het de op drie na duurste grote gemeente (met meer dan 30.000 inwoners) van Nederland is.
Als gevolg wijken huishoudens uit naar goedkopere randgemeenten. Ook ziet Molenbeek kleinere woningen populairder worden. "Dat blijkt duidelijk uit de zeer krappe situatie in dit segment. Het aantal verkopen van woningen kleiner dan 80 vierkante meter overtreft het beschikbare aanbod ruim zes keer."
Maar liefst 5.650 huishoudens zijn specifiek op zoek naar een tussenwoning in Amersfoort
Molenbeek Makelaars

AMERSFOORT

In Amersfoort zijn 7 procent minder woningen beschikbaar vergeleken met vorig jaar. Het nieuwbouwaanbod is ruim verdubbeld, maar deze sterke stijging kan het dalende aanbod in de bestaande bouw niet compenseren. Er is vooral een grote vraag naar tussenwoningen. Dit blijkt volgens Molenbeek onder meer uit het aantal serieuze zoekers dat geregistreerd staat op Funda. "Maar liefst 5.650 huishoudens zijn specifiek op zoek naar een tussenwoning in Amersfoort." Gemiddeld werden de tussenwoningen in 26 dagen verkocht.
Van excessieve prijsstijgingen was het afgelopen kwartaal geen sprake in Amersfoort. Een vierkante meter woonruimte is op jaarbasis 6 procent duurder geworden. De prijsontwikkeling blijft daarmee licht achter bij het Nederlands gemiddelde van 7 procent. Kopers betaalden in de laatste drie maanden van 2019 gemiddeld 3.125 euro per vierkante meter voor hun woning. "De afzwakking van de prijsstijging wijst erop dat de top van de woningprijzen bereikt is, gematigdere prijstoenames liggen de komende jaren in het verschiet in Amersfoort", stelt Molenbeek Makelaars.

ZEIST

In Zeist staan per 31 december slechts 177 woningen te koop. Dat is ruim een kwart minder dan een jaar geleden. Met 226 verkochte woningen blijft het aantal verkopen in de gemeente wel op peil.
Vergeleken met het landelijke huizenprijzen is de ontwikkeling in Zeist bovengemiddeld. Een vierkante meter woonruimte is in een jaar tijd 9 procent meer waard geworden. Kopers betaalden in het afgelopen kwartaal 3.600 euro per vierkante meter. Zeist is daarmee de op drie na duurste gemeente van de provincie Utrecht. Alleen Utrecht (4.000), De Bilt (3.800) en Stichtse Vecht (3.675) hebben gemiddeld een hogere vierkante meterprijs.
Met name twee-onder-één-kapwoningen zijn in het afgelopen kwartaal zeer in trek gebleken
Molenbeek Makelaars

WOUDENBERG EN UTRECHTSE HEUVELRUG

Molenbeek Makelaars ziet dat Woudenberg aan populariteit heeft gewonnen in de Heuvelrugregio. Het afgelopen jaar werden hier 50 procent meer woningen verkocht. Gemiddeld gebeurde dat binnen 44 dagen in het laatste kwartaal van vorig jaar. De vierkante meterprijs steeg met 9 procent naar 2.950 euro per vierkante meter woonruimte in het vierde kwartaal. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug steeg de vierkante meterprijs nauwelijks.
"Met name twee-onder-één-kapwoningen zijn in het afgelopen kwartaal zeer in trek gebleken. Een op de drie verkochte woningen behoorde tot dat woningsegment." Het hoge aantal verkopen in Woudenberg heeft in deze gemeente geleid tot bijna een halvering van het beschikbare woningaanbod.
Vergeleken met een jaar geleden worden 16 procent minder woningen aangeboden in de regio Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug. Met 307 woningen komt het aanbod uit op het laagste niveau sinds het begin van de meting in 2008.

LANDELIJK

Voor mensen met een salaris onder de 55.000 euro is een koopwoning steeds moeilijker te vinden. Het aantal huizen in Nederland dat te koop stond voor minder dan 250.000 euro, daalde afgelopen jaar hard, stelt woningmarktonderzoeker Dynamis. In hogere segmenten is het aanbod juist toegenomen.
Eind vorig jaar waren er nog 13.500 woningen te koop voor minder dan een kwart miljoen euro, terwijl dat er een jaar eerder nog 22.000 waren. Het aanbod aan duurdere woningen steeg onder meer vanwege de nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans duurder omdat ze groter zijn en luxer afgewerkt, maar ook omdat de grondprijs en de bouwkosten stijgen.
Dynamis denkt echter niet dat goedkopere en kleinere nieuwbouwwoningen de oplossing zijn voor het teruglopende aantal goedkopere woningen. Daar moeten er meer van komen door mensen die doorverhuizen. Dergelijke doorstromers zorgen volgens de onderzoekers voor "een keten aan verhuisbewegingen".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.