Veel meer horeca in Utrecht: 'We lunchen steeds vaker buiten de deur'

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
UTRECHT - Horecazaken schieten in de stad Utrecht als paddestoelen uit de grond. Ook de afgelopen jaren kwamen er weer meer zaken bij. Sinds 2012 steeg het aantal horecagelegenheden met 39 procent, becijferde onderzoeksbureau Datlinq.
Volgens Ton van Rietbergen, Economisch Geograaf aan de Universiteit Utrecht, is dat een logisch gevolg: "Dat komt vooral doordat de koopkracht is toegenomen", vertelt hij. "En ook het aantal inwoners van onze stad is toegenomen en de stad heeft een steeds grotere aantrekkingskracht op mensen van buiten."

LUNCHEN BUITEN DE DEUR

Daarnaast ziet hij ook steeds meer mensen 's middags gebruik maken van horeca. Een trend die volgens hem is over komen vliegen uit het buitenland. "Steeds meer mensen gaan lunchen met collega's. De globalisering brengt allerlei trends met zich mee, ook hier in Utrecht."
Volgens Van Rietbergen gaat de toename van horecazaken ten koste van boekwinkels en platenzaken. "Maar ook de groenteboer verdwijnt steeds vaker."
De tekst gaat verder onder de foto.
Ton van Rietbergen en Sidney Rubens
Ton van Rietbergen en Sidney Rubens © RTV Utrecht

KOFFIEBAR

Horeca-ondernemer Sidney Rubens heeft meerdere zaken in de stad. Ook hij ziet de toename: "Vooral koffiebars en andere zaken die overdag open zijn." Maar hij vindt het nu genoeg: "Een stop voor horeca in Utrecht, daar ben ik wel voor."
Maar voor unieke concepten staat hij nog wel open. Zo heeft hij zelf ook nog een grote wens: een rooftopbar. "Dat zou dan de eerste zijn in Utrecht. Dat vind ik dan wel van toegevoegde waarde."
De geograaf erkent dat. "Je ziet natuurlijk wereldwijd dat soort ontwikkelingen wel." Maar hij vervolgt: "Als elke zaak een horecazaak is, dan is de lol er snel vanaf."
Verslaggever Robert Jan Booij ging met de heren in gesprek.
Verslaggever Robert Jan Booij ging met de heren in gesprek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.