AIVD heeft Winterschilders in vizier

DEN HAAG - De actiegroep De Winterschilders komt waarschijnlijk uit kringen van "harde anti-asielbeleidsactivisten" waarnaar de inlichtingendienst AIVD onderzoek doet. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie
aan de Tweede Kamer geschreven.
De Winterschilders zeggen verantwoordelijk te zijn voor een actie die gericht was tegen een agente van de vreemdelingenpolitie. In de nacht van 10 op 11 november werd de voordeur van haar woning in Westbroek beklad met rode verf. Ook werden de banden van twee auto's van de familie lekgestoken.
Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de toedracht van de vernielingen. Als de AIVD informatie heeft die daarvoor relevant is, zal de dienst de gegevens doorgeven aan het OM en de politie, aldus Hirsch Ballin.
Enkele dagen voor het incident in Westbroek is de naam van de agente op internet gezet. Een van de anonieme actievoerders die eind oktober een raadsvergadering in het gemeentehuis van Soest verstoorden, zegt dat te hebben gedaan. De politie hield destijds in totaal vijftien leden van de Anarchistische Antideportatie Groep Utrecht (AAGU) aan.
De activisten eisten dat Soest de bouwvergunning voor nieuwbouw van detentiecentrum Kamp van Zeist intrekt. De strafzaak tegen alle verdachten vindt op 25 februari plaats. Uit het onderzoek van justitie moet blijken of er verband is tussen de publicatie van de naam van de agente op internet en het incident bij haar woning.
Hirsch Ballin keurt het af dat de persoonsgegevens van de agente zijn gepubliceerd, omdat ambtenaren hun werk altijd namens de overheid doen. Volgens hem is er geen enkele rechtvaardiging om de privacy van ambtenaren te schenden naar aanleiding van de uitoefening van hun beroep.

Archief: Activisten bekladden huis agente

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.