Acht jaar cel voor Utrechtse overvaller

UTRECHT - De rechtbank heeft woensdag een 39-jarige Utrechter veroordeeld tot een celstraf van acht jaar wegens het plegen van roofovervallen in Utrecht en Nieuwegein. Ook werd hij schuldig bevonden aan het bezit van cocaïne en een pistool met munitie.
Een echtpaar in Nieuwegein werd in december door de man op gewelddadige wijze beroofd van een tas met duizenden euro's, toen zij voor hun woning uit hun auto wilden stappen.
Een man die in Utrecht bij zijn broer en schoonzus verbleef, werd - toen hij die woning wilden binnengaan - overmeesterd en in het huis met tape vastgebonden. Ook hier maakte de dader duizenden euro's buit.
De dader kon worden opgepakt, omdat DNA-materiaal dat van hem op de plaatsen van de roofovervallen werd aangetroffen overeenkwam met DNA-materiaal dat in de DNA-databank was opgenomen.
Volgens de advocaat van de overvaller moest het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk worden verklaard, omdat het DNA-materiaal van de man onterecht in de databank was opgenomen.
De rechtbank kwam echter tot de conclusie dat het DNA wél gebruikt mocht worden, omdat de man in mei 2005 werd veroordeeld voor een poging tot afpersing. Voor dit soort misdrijven is afname van DNA toegestaan.
Vooral de twee overvallen wordt de dader zwaar aangerekend. De verdachte is volgens de rechtbank bovendien een recidivist en heeft geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden willen nemen. De rechtbank veroordeelde de Utrechter daarom tot een hogere straf dan de zes jaar die de officier van justitie had geëist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.