Artsen vrezen juist meer doden door inenting

UTRECHT - Een grootschalig inentingsprogramma tegen baarmoederhalskanker doet meer kwaad dan goed. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap in Utrecht kan het leiden tot juist méér sterfgevallen.
Dat stelt het Nederlands Huisartsengenootschap NHG in het blad Medisch Contact. De artsen vrezen dat vrouwen zich door de vaccinatie nooit meer zullen laten controleren, waardoor de ziekte alsnog de kop kan opsteken.
Minister Ab Klink van Volksgezondheid besloot enige maanden geleden dat vanaf september 2009 alle meisjes van twaalf jaar ingeënt kunnen worden tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin is actief tegen 70 procent van de virussen.
De artsen zijn bang dat vrouwen straks geen gebruik meer zullen maken van bevolkingsonderzoek waardoor de ziekte pas veel te laat kan worden vastgesteld. De onderzoekers stellen dat als het vaccinatieprogramma naast het bevolkingsonderzoek wordt ingevoerd "het is te verwachten dat vanwege de vaccinatie de bereidheid afneemt om een uitstrijkje te laten maken. De incidentie van baarmoederhalskanker neemt toe en vanwege het opheffen van de bestaande structuur wordt Nederland hekkensluiter in Europa op het gebied van baarmoederhalskanker."
Volgens de artsen levert de combinatie van bevolkingsonderzoek en vaccinatie van meisjes betrekkelijk weinig op terwijl het veel geld kost. In het geval van bevolkingsonderzoek zijn er 2560 uitstrijkjes nodig om jaarlijks één sterfgeval door de ziekte te voorkomen. Voor hetzelfde resultaat moeten bij een groot vaccinatieprogramma jaarlijks 85.000 inentingen worden uitgevoerd.
Bij de geplande combinatie van vaccinaties met bevolkingsonderzoek moeten volgens de onderzoekers jaarlijks 226.000 meisjes worden ingeënt en 7.200 vrouwen worden uitgenodigd voor onderzoek. "Dat betekent een enorme inspanning van de gezondheidszorg met een zeer beperkte winst als we uitgaan van sterfte."
De onderzoekers stellen daarom voor dat het geld beter in onderzoek naar de risicofactoren van baarmoederhalskanker kan worden gestoken. Dit zou duidelijk kunnen maken welke vrouwen een hoog risico op de ziekte lopen en daardoor extra gecontroleerd moeten worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.