Kort nieuws: Gluren bij de Buren in Amersfoort

REGIO - Het programma van 'Gluren bij de Buren' in Amersfoort is rond. Op 14 december zullen in meer dan vijftig huiskamers in de stad 150 mini-optredens worden gegeven. Het programma is zeer divers; van jazz tot klassiek en van voordrachten tot toneelspel. 'Gluren bij de Buren' is een Utrechts idee en wordt dit jaar voor het eerst ook in Amersfoort georganiseerd.
* Een bewoner van de Van Oudheusdenstraat in Woerden is in de nacht donderdag op vrijdag flink geschrokken. Omdat hij lekkage in de meterkast had, was de stroom uitgevallen en liep hij met een zaklantaarn door zijn huis. Een getuige had dat gezien, dacht dat er een inbreker rondliep en belde de politie. Drie minuten later stond de eerste politiewagen voor zijn woning. Al snel werd duidelijk hoe de vork in de steel zat.
* In Nieuwegein heeft de politie een einde gemaakt aan de praktijken van een hennepkweker. Na een tip troffen agenten 450 planten aan in een woning aan de Noordwijkerschans. De planten en kweekapparatuur werden in beslag genomen. Een 32-jarige man uit Utrecht is aangehouden. De politie onderzoekt of hij de eigenaar is van de hennepkwekerij in Nieuwegein.
* Een 20-jarige man uit Maarssen is aangehouden op de Straatweg in Maarssen. Agenten zagen hem rijden op een bromfiets, zonder licht. Toen ze hem daarvoor een bekeuring gaven, bleek ie naar alcohol te ruiken. Bij een blaastest blies ie meer dan 4 keer, als toegestaan voor een beginnend bestuurder. Ook had ie geen rijbewijs. De bromfietser kreeg een proces-verbaal en rijverbod van 5 uur.
* In IJsselstein werd donderdag ook al een hennepkwekerij opgerold. De 43-jarige bewoner van het huis aan de Pelgrimsweg is aangehouden.
* Eind volgend jaar begint op het oude Enka-terrein in Ede de bouw van 1400 woningen, scholen en een congrescentrum. Dat staat zwart op wit, samen met de handtekeningen van de betrokken partijen. Aan deze overeenkomst ging een lange discussie vooraf.
* De Albert Heijn in Rhenen is korte tijd ontruimd geweest vanwege een gaslucht. Het bleek loos alarm. De lucht was afkomstig uit een paar kapotte flessen met olijfolie.
* Restaurant De Onthaasting in Amersfoort krijgt opnieuw een bekende gastkok over de vloer. Ramon Beuk zal maandag een drie-gangen-menu bereiden, samen met de gehandicapten die er normaal werken. Beuk kreeg onder meer bekendheid door het tv-programma Koffietijd, maar heeft ook al zes kookboeken geschreven. De Onthaasting wordt vaker bezocht door bekende koks, zoals Jonnie Boer enkele weken geleden.
* De NS wil op termijn een metro-dienstregeling op alle belangrijke treintrajecten in ons land. Dat maakte het Utrechtse spoorbedrijf bekend bij de presentatie van het nieuwe spoorboekje. Reizigers moeten kunnen instappen, zonder op de klok te kijken.
* In Amersfoort zijn vier jongeren uit Harderwijk aangehouden. Ze hadden zich op de Westsingel met een grafittybus uitgeleefd op een kerk en supermarkt. Een getuige zette de politie op het juiste spoor.
* Een grote verkeerscontrole in noorden van de stad Utrecht heeft geleid tot een ware boeteregen. Tientallen scooterrijders en automobilisten waren de klos omdat ze zich niet aan de verkeersregels hielden. De belastingdienst inde daarnaast 265.000 euro van wanbetalers en acht auto's werden afgevoerd. Het UWV trof ook nog negen mensen aan die onterecht een uitkering ontvingen.
* Een 56-jarige dronken automobilist uit Amersfoort heeft zijn auto donderdagavond naast de A28 geparkeerd. Hij verloor de macht over het stuur bij de oprit Leusden. Naar eigen zeggen omdat hij te hard reed, maar een blaasproef toonde de waarheid.
* In Nieuwegein is een bewoner van een huis aan de Diemerschans aangezien voor een inbreker. De 58-jarige man woonde er pas sinds kort en had nog geen huissleutel. Daarom besloot hij via een dakraam naar binnen te klimmen. Een getuige kende de bewoonster van de woning, maar de klimmende man kwam haar niet bekend voor. Ze vertrouwde het niet en belde 112. De politie was er snel bij, maar al gauw werd duidelijk dat het ging om een nieuwe bewoner.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.