RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Inwoners Maarssenbroek verzetten zich tegen sluiting oprit Zuilense Ring

MAARSSEN - Meer dan twaalfhonderd inwoners van Maarssenbroek hebben een petitie ondertekend tegen de plannen van de gemeente Stichtse Vecht en de provincie. Ze willen voorkomen dat de oprit naar de Zuilense Ring in de richting van de A2 sluit. De oprit kan niet blijven liggen op de plek waar hij nu ligt vanwege een nieuw te bouwen woonwijk. Maar vooralsnog is er geen andere, passende oplossing gevonden voor een eventuele nieuwe oprit.

De sluiting levert een grote verkeerschaos op, zo vrezen omwonenden. Nu al staat het verkeer dat via de Zuilense Ring naar de A2 wil rijden in de spitsuren vast. "Als de oprit straks sluit komt er op andere wegen nog meer verkeer bij", zegt Diana Kragten, die samen met een paar andere omwonenden de petitie is gestart. "Plus, er worden nieuwe woningen gebouwd, wat op termijn ook meer verkeer oplevert."

Mensen dachten: dit is een hoax, een grap!"
Diana Kragten

HOAX

Kragten probeert zoveel mogelijk inwoners uit Maarssenbroek te bereiken om het probleem kenbaar te maken. "Alleen de wijken Boom- en Bloemstede hebben een bericht van de gemeente in de deur gehad, terwijl dit probleem veel meer mensen aangaat." Ondertussen spreekt Kragten meer en meer inwoners over de sluiting, en veel mensen blijken van niets te weten. "Sommigen dachten: dit is een hoax, een grap! Dit kan echt niet, er moet eerst een oplossing voor de sluiting van de oprit komen voor er woningen worden gebouwd."

Tegen de bouw van de woningen is het burgerinitiatief niet. Integendeel, Kragten benadrukt dat omwonenden dat "geen enkel probleem" vinden. "Het sociale karakter dat de wijk gaat krijgen, is ook goed", zegt Kragten. "We beseffen dat er overal gebouwd moet worden en het is ook prima dat de oprit niet meer kan liggen op de plek waar hij nu ligt, maar er moet een oplossing komen."

OMGEKEERDE WERELD

Eerder werd besloten dat de oprit dan maar naar de zuidkant van de nieuwe woonwijk moest worden verplaatst, maar dat idee is door de provincie afgeketst, zegt Kragten. "Ik heb begrepen dat je dan een te korte hoek hebt om een fatsoenlijke bocht te kunnen maken met je auto. Dat zou goed kunnen, en ik snap ook dat je een nieuwe oprit niet dwars door Haagstede legt, maar wat dan wel? De gemeente heeft nu de intentie om woningen neer te zetten en daarna te kijken naar een oplossing. Dat is wat ons betreft omgekeerde wereld."

Ik hoop dat we mensen wakker hebben geschud"
Diana Kragten

SPREEKRECHT

Op dinsdag 28 januari gaat de gemeente een besluit nemen over de oprit naar de Zuilense Ring. Zelf gaat Diana Kragten gebruik maken van haar spreekrecht om dat besluit uit te stellen. Er zijn ook andere mensen en bedrijven die iets willen zeggen tijdens de raadsvergadering van de gemeente, zegt Kragten, maar hoeveel precies, dat weet ze niet.

Het doel is om tijd te winnen zodat er gezocht kan worden naar een oplossing. "Ik ben heel benieuwd hoe het dinsdag gaat. Ik hoop dat we wat effect hebben veroorzaakt met onze actie en dat we mensen wakker schudden. Aan de petitie te zien is dat wel zo. En ik hoop dat er veel mensen mee gaan om op de tribune te zitten."

Kragten heeft ook spandoeken laten bedrukken. Die wil het burgerinitiatief ophangen bij de oprit om mensen te attenderen op de sluiting. Zodoende hoopt Kragten dat meer mensen tegen het voorgenomen besluit van de gemeente in gaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht