Zineb (15) is baas van een bedrijf voor één dag: 'Het is spannend'

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Altijd al benieuwd geweest naar hoe het is om de directeur van een bedrijf te zijn? Bij Baas van Morgen worden kinderen gekoppeld aan het hoofd van een bedrijf en mogen zij het stokje voor een dag overnemen.
In Utrecht lopen er vandaag in totaal 34 kinderen mee bij verschillende bedrijven. Zineb Boudraa is daar één van. Zij is 15 jaar en zit op het Globe College in Utrecht. Via de school is ze op het idee gekomen om een dagje mee te lopen met de baas van VSBFonds.

SPANNEND

Vandaag draagt de directeur zijn hamer aan haar over. Vanaf dit moment leidt zij het bedrijf en er staat haar heel wat te wachten. "Je hebt heel veel verantwoordelijkheid en moet veel leiding nemen, maar het is vooral heel erg spannend", zegt Zineb. Ze denkt vandaag veel te leren over het bedrijf.
"Het is voor mij een lekker rustig dagje want ik heb geen verantwoordelijkheden", zegt Bernt Schneiders, directeur van VSBfonds met een knipoog. "Ik geef alles lekker over. Ik blijf wel een beetje meekijken op de achtergrond en hier en daar geef ik misschien een kleine tip, maar volgens mij kan ze het vast wel. Ik verheug me enorm op dit dagje."
Zineb is voor een dag directeur en krijgt opdrachten.
Zineb is voor een dag directeur en krijgt opdrachten. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

GELD UITGEVEN

Het VSBfonds ondersteunt culturele en maatschappelijke goede doelen. Zineb krijgt een rondleiding en maakt opdrachten. Een vraag uit een opdracht is bijvoorbeeld: als jij 100.000 euro te besteden hebt, waar zou je dat dan in Utrecht het beste aan kunnen besteden en met welk doel? "Geld weggeven lijkt heel makkelijk, maar dat is het eigenlijk niet", zegt Schneiders. "Er is natuurlijk heel veel vraag naar."
Ook gaat Zineb met Schneiders naar museum en sterrenwacht Sonnenborgh. VSBfonds heeft hen geholpen het hele gebouw opnieuw in te richten. Zo ziet Zineb ook wat de besteding in de praktijk doet.

TALENT

Met Baas van Morgen wil organisator Jinc dat kinderen eerlijke kansen krijgen en hun talent kunnen laten zien, ongeacht waar ze vandaan komen. Ook willen ze de kinderen inspireren door hen de touwtjes in handen te geven.
Volgens Schneiders moet een baas de volgende kwaliteiten hebben: "Vasthoudend, empathisch, streng als het nodig is en plannen om kunnen zetten in actie." Hij hoopt dat Zineb straks weet wat ze later wil doen en waar ze later wil werken door een kijkje in de organisatie te nemen.
Zineb vindt het leuk dat ze mee mag kijken in het bedrijf. Ze weet alleen nog niet wat ze later wil worden, maar denkt niet dat de kans groot is dat zij later baas wordt. "Ik hou niet zo van leidinggeven. Wel wil ik ooit heel graag een wereldreis maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.