RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ook Utrechtse waterscouting vreest einde als bruggen over Merwedekanaal komen

UTRECHT - De plannen voor de nieuwe Merwedekanaalzone betekenen mogelijk het einde van de Baracuda Zeeverkenners. De geplande bruggen zijn funest, stelt Femke Hoekstra van de waterscoutinggroep.

Twee weken geleden publiceerde de gemeente Utrecht een omgevingsvisie voor de Merwedekanaalzone, wat het decor is van zes- tot tienduizend nieuw te bouwen woningen. In die omgevingsvisie staat nog altijd het voornemen om meerdere bruggen over het Merwedekanaal aan te leggen. Na kritiek van omwonenden is er één brug geschrapt, maar dat is volgens Hoekstra niet voldoende.

"Onze zorg ligt met name bij de bruggen in deelgebied 6. Als die er komen, kunnen wij niet meer zeilen op het water. Dat stukje Merwedekanaal is het enige zeilgebied in de stad Utrecht. Dat betekent dat vier Zeeverkennergroepen - dan hebben we het over honderden van onze leden - niet meer op het water actief kunnen zijn."

VERGETEN
De waterscoutinggroep voelt zich "totaal niet gehoord en gezien" door de gemeente Utrecht. "We hebben de indruk dat ze ons een beetje vergeten zijn. Op de eerste omgevingsvisie hadden wij een zienswijze ingediend, maar daar heeft de gemeente zich niets van aangetrokken."

Waarom de scouting nu pas van zich laat horen, terwijl de plannen toch al twee weken geleden gepresenteerd zijn? "Honderden bladzijdes heb je niet in één dag gelezen. Wij wilden even rustig de stukken bestuderen en met elkaar om tafel zitten om te kijken wat staat er nu eigenlijk instaat en wat dat voor ons betekent? En daar zijn we enorm van geschrokken."

ROEIERS EN BEWONERS
De Baracuda Zeeverkenners zijn niet de enige die strijden tegen de komst van de bruggen. Bewoners in Rivierenwijk leggen zich niet neer bij de komst van de bruggen en ook de roeiers merken dat hun situatie - met name door de komst van die bruggen - steeds nijpender wordt. Zij maken zich hard voor alternatief roeiwater in Polder Rijnenburg, maar dat is voor de waterscouting geen oplossing, vertelt Hoekstra.

"Wij moeten aangesloten zijn op het landelijk waternetwerk, omdat wij op kampen gaan met onze boten. Daarom moeten we vanaf het water makkelijk door Nederland kunnen trekken over het water. De plek waar wij nu zitten geeft diversiteit in onze activiteiten en uitdaging aan onze leden en een plas als Polder Rijnenburg beperkt ons daar enorm in."

LUDIEKE ACTIES
De komende weken trekken de bewoners, roeiers en andere waterverenigingen samen op om de gemeente nogmaals te wijzen op hun bezwaren tegen de bruggen. "We gaan onze zienswijze opnieuw indienen, bij de gemeente langs, spreken met wethouders en raadsleden en ludieke acties voeren met al onze leden. We willen dat ze nu echt ons verhaal horen, dat de raadsleden beseffen wat de waarde van een vereniging als de onze voor Utrecht is."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -