Verhit debat in Amersfoort over vuurwerk: verbieden of niet?

© Ewerdt Heideman
AMERSFOORT - Moet vuurwerk worden verboden? En zo ja, verbied je dan alleen het afsteken ervan? Of meteen de verkoop, en daarmee het bezit van vuurwerk? Dit was het onderwerp van een discussie gisteravond in het KAdECafé in Amersfoort, georganiseerd door De Stad Amersfoort, Bibliotheek Eemland en RTV Utrecht. De aanwezigen kwamen er niet uit.
Zo'n 75 burgers, een tiental politici en enkele vuurwerkvaklieden waren naar het grand café gekomen. Het werd een soms verhit debat, dat door de gespreksleiders slechts met enige moeite kon worden gestroomlijnd.
De meeste aanwezigen waren het er over eens dát er iets moet gebeuren. De afgelopen jaarwisseling ging gepaard met 1300 gewonden, twee dodelijke slachtoffers, 300 aanhoudingen en in totaal 9300 geregistreerde incidenten; bijna vierhonderd meer dan een jaar eerder. Naar verluidt lag het aantal incidenten in werkelijkheid hoger.

HANDHAVING

Maar wát moet er dan worden gedaan? Dat bleef onduidelijk. In het KAdECafé stemde twee derde van de aanwezigen in met de stelling dat 'een verbod niet is te handhaven'. Daar is veel politie voor nodig en die is er niet, vooralsnog. De politie kampt met een tekort aan menskracht. Negentig procent vond dat een verbod niet dé oplossing zou zijn voor 'het vandalisme met oud en nieuw'. Je kunt vuurwerk illegaal maken, maar er is nu al zoveel illegaal vuurwerk in omloop.
Diverse bezoekers vertelden over de 'verhuftering van de maatschappij'. Een wijkverpleegster sprak met een brok in de keel over hoe haar het werk in het Soesterkwartier bijna onmogelijk wordt gemaakt. En hoe haar cliënten in de laatste week van het jaar altijd weer overstuur raken. "Ouderen vereenzamen, want ze durven niet meer over straat. Het lijkt wel oorlog."
Vuurwerkdebat Amersfoort.
Vuurwerkdebat Amersfoort. © Ewerdt Heideman

SLACHTOFFER

Ook een vuurwerkslachtoffer was uitgenodigd: Caroline Nelissen uit Woudenberg, die het zicht in één oog verloor door vuurwerk. Nadat ze die nacht voor het leven verminkt terugkeerde uit het ziekenhuis, ging het geknal in de straat nog gezellig door.
Die verhuftering, daar moet Amersfoort iets mee. Nelissen suggereerde dat misschien de gewelddadige computergames hier iets mee te maken hebben. Pubers zitten hele dagen thuis met spelletjes waarin poppetjes elkaar aan gort slaan.

GEBRUIKER SCHULDIG

Teneinde te voorkomen dat er niet alleen werd geklaagd over dat verschrikkelijke vuurwerk, kwam er ook een handelaar aan het woord: Ruud Waardenburg. Hij benadrukte dat niet het vuurwerk, maar de kwaadwillende gebruiker ervan schuldig is. Pak dus die vandalen aan en zorg voor voldoende politie-inzet, luidde zijn boodschap. Wie vuurwerk verbiedt, neemt de goedwillenden een mooie traditie af.
Maarten Flikkema (van de Amersfoortse VVD-fractie) was er nog niet uit of er een verbod moet komen. "Maar áls we iets willen verbieden, dan zou dat de verkoop en daarmee het bezit van vuurwerk moeten zijn. Zoiets valt te controleren. Het is onmogelijk om het afsteken te verbieden. Je kunt niemand op heterdaad betrappen, want zo'n vuurpijl is direct afgestoken en verdwenen."
Vuurwerkdebat Amersfoort.
Vuurwerkdebat Amersfoort. © Ewerdt Heideman

VERBOD

Bram Leeuwenkamp (GroenLinks) deed er nog een schep bovenop: "Mijn partij is al járen vóór een vuurwerkverbod. Tegenwoordig wordt tachtig procent van de schade en het letsel veroorzaakt door legaal vuurwerk. Daarmee is vuurwerk voor ons intrinsiek slecht voor mens en milieu."
Er werd al gesproken over één centrale, professionele vuurwerkshow die in de toekomst de plaats moet innemen van het verboden 'consumentenvuurwerk'. Waardenburg ziet echter niets in het concentreren van vuurwerk op één plek. Want hoe moeten bejaarden en invaliden daar zien te komen? En wat te denken van jongeren die daarheen rijden, tegen middernacht en met een flinke slok op?
Hans van Wegen (BPA) liet weten dat hij binnenkort zal komen met een motie om al het vuurwerk te verbieden in Amersfoort. In een aantal steden, waaronder Den Haag en Utrecht, pleiten burgemeesters al voor een lokaal vuurwerkverbod. De Amersfoortse VVD wil eerst de landelijke beslissingen afwachten. Anders wijken de hooligans uit naar Nijkerk, Soest en Hoevelaken. Daar wil hij die buurgemeenten niet mee opzadelen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Stad Amersfoort.
Videoverslag van de collega's van De Stad Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.