RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Informatiebijeenkomst over 5G in IJsselstein drukbezocht: 'Veel uitleg gekregen'

IJSSELSTEIN - Een informatiebijeenkomst over 5G (de 5e generatie mobiele netwerk) in IJsselstein gisteravond was een succes. Dat zegt organisator Sarah Zandstra, de fractievoorzitter van Sociale Democraten IJsselstein. De avond werd door circa tachtig mensen bezocht.

Eerder deze week meldde het RIVM in Bilthoven dat de straling die 5G veroorzaakt veilig lijkt te zijn. Vervolgmetingen moeten echter nog uitwijzen wat er gebeurt als 5G breder wordt ingezet en als meerdere gebruikers tegelijk contact maken met een zender.

ZORGEN

Al enige tijd zijn er wereldwijd zorgen over de uitrol van 5G. De straling zou voor gezondheidsrisico's zorgen, terwijl anderen weer beweren dat dit complete nonsens is. Voor Zandstra was dit aanleiding om een bijeenkomst te organiseren over dit onderwerp.

"We hadden vijf enorm goede sprekers die vanuit hun expertise de zaak belichtten. Dat werd door de aanwezigen als waardevol ervaren", zegt Zandstra. "Er is veel uitgelegd over 5G. Het hele punt momenteel is dat er nog geen mobiele telefoons zijn met 5G. Dat maakt testen dus nog heel lastig."

VINGER AAN DE POLS

Volgens de politicus waren de aanwezigen blij met de hoeveelheid informatie die werd gegeven tijdens de avond. "Ook zijn er best wat mogelijkheden voor gemeenten om er wat van te vinden. Zo kan er bijvoorbeeld een antennebeleid worden opgesteld. De organisatie die deze masten plaatst, hebben alle gemeenten uitgenodigd om in gesprek te gaan over waar die antennes moeten komen te staan. Dus er zijn best wat mogelijkheden om een vinger aan de pols te houden."

5G is een nieuwe generatie van draadloze communicatie, die sneller gegevens kan doorsturen. Het systeem gebruikt meer energie en heeft ook meer zendmasten nodig dan het huidige 4G. Volgens het Agentschap Telecom draagt het nieuwe mobiele internet bij aan economische groei en innovatie, en staat de veiligheid voorop.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht