Hoog water in Wijk: 'Droge voeten zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend'

WIJK BIJ DUURSTEDE - Met de campagne #hohohoogwater willen zeven waterschappen en Rijkswaterstaat mensen bewust maken van het feit dat droge voeten hebben helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het rivierwater extreem hoog tegen de dijken stond. Van Maastricht tot Kampen en van Lobith tot Rotterdam. In Wijk bij Duurstede stond het water tot aan de dijk.
"De haven, de uiterwaarde, het kerk van Rijkswijk: dat was állemaal water", vertelt Lodewijk Bergsma. De 67-jarige Wijker stond er in 1995 met z'n neus bovenop. Hij woont net achter de dijk die het stadje beschermt tegen het water. "Onze kelder bleef keurig droog, maar even verderop liepen de kelders gewoon onder."

EVACUEREN

Wijk bij Duurstede hield droge voeten maar in Gelderland moesten mensen uit Het Land van Maas en Waal geëvacueerd worden. Ze werden opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht. Bergsma: "Er was zelf sprake van dat de dijken zouden doorbreken."

KLIMAAT

Na het hoge water in '95 sloegen waterschappen en Rijkswaterstaat de handen ineen om in de toekomst drogen voeten te houden. Er kwam ruimte voor de rivier en dijken werden verlegd en versterkt. En het werk is nooit af, want het water blijft een bedreiging.
"Het klimaat is aan het veranderen", vertelt dijkgraaf Jeroen Haan van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "Het water dat hier voorbij komt, komt uit de Alpen. De Rijn is eigenlijk aan het veranderen van een smeltwaterrivier in een regenwaterrivier. Dus we moeten nog steeds rekening houden met hoogwater hier."

SELFIE

Dat onze dijken van levensbelang zijn en om vooral jongeren daarvan te doordringen zijn de waterschappen een campagne begonnen met de naam #hohohoogwater. Haan: "Op vrijdag 31 januari roepen we iedereen op om op de dijk die voor hem of haar droge voeten zorgt een selfie te nemen." Het zelfportret kan gedeeld worden via social media.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.