RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht: kans op loden leidingen in schoolgebouwen klein, wel controle met watermonsters

UTRECHT - De kans is klein dat er nog loden leidingen zitten in schoolgebouwen die in het bezit zijn van de gemeente Utrecht. Dat schrijft de verantwoordelijk wethouder in een brief naar de gemeenteraad. Hij zegt toe dat er voor de zekerheid wel watermonsters genomen worden.

Het water uit loden leidingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid van met name baby's, jonge kinderen en zwangeren. Na 1960 mochten deze leidingen niet meer gebruikt worden bij de bouw, maar in gebouwen van vˇˇr 1960 zijn ze soms nog niet vervangen.

De partij Stadsbelang Utrecht vroeg de wethouder eerder deze maand of hij kon garanderen dat er geen loden leidingen meer zitten in gebouwen van scholen en kinderdagverblijven zitten. Volgens de wethouder zijn alle basisscholen de afgelopen zestig jaar gerenoveerd en is de kans daarom klein dat de oude leidingen er nog in zitten.

ENKELE TIENTALLEN SCHOOLGEBOUWEN
Op dit moment heeft de gemeente zo'n twintig gebouwen in bezit die voor 1960 zijn gebouwd en waarin jonge kinderen verblijven. Het gaat bijvoorbeeld om scholen, scouting, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Om eventuele gezondheidsrisico's uit te sluiten, worden de komende weken watermonsters genomen bij deze gebouwen.

Daarnaast zijn er nog circa vijftig schoolgebouwen die voor 1960 gebouwd zijn, maar die in bezit van schoolbesturen zijn. De gemeente wil met deze schoolbesturen in overleg over de controle van hun panden. Als er inderdaad nog loden leidingen in schoolgebouwen worden aangetroffen, worden de leidingen vervangen of worden de schoolbesturen gevraagd dat te doen.

VEEL VRAGEN
Volgens de gemeente heeft de media-aandacht voor loden leidingen ervoor gezorgd dat er veel vragen binnenkomen. Op de gemeentewebsite is daarom een bericht geplaatst met meer informatie. De gemeente benadrukt dat de loden drinkwaterleidingen nog slechts sporadisch voorkomen in Utrechtse panden.

De gemeente wijst er verder op dat als de leidingen toch nog ergens aanwezig zijn, het de verantwoordelijkheid van de huiseigenaren is om deze te (laten) vervangen. Huurders moeten zich melden bij hun woningbouwcorporatie of de eigenaar van het pand.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -