Slachtoffer naar rechter om beelden van tramaanslag in Utrecht

© André Blom Fotografie
UTRECHT - Een man die vorig jaar maart in Utrecht de aanslag in een tram overleefde, stapt naar de rechter. Hij wil de volledige beelden van de schietpartij hebben die op camera's in de tram zijn vastgelegd.
Vervoersmaatschappij Qbuzz en het Openbaar Ministerie willen die volgens hem niet overhandigen. Dinsdag dient voor de rechtbank in Den Haag een spoed-kort geding om de beelden alsnog los te krijgen.

UITZONDERLIJK

Het Openbaar Ministerie bevestigt in een reactie aan RTV Utrecht dat zij gedaagd zijn, maar wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Wel laat een woordvoerder weten dat het uitzonderlijk is dat het OM vanwege het niet vrijgeven van camerabeelden voor de rechter moet verschijnen.
De eiser wil alle beelden hebben, omdat hij daarop kan zien wat de dader precies heeft gedaan bij hem. Hij stelt dat verdachte Gökmen T. in de tram zijn wapen op hem heeft gericht waarna hij een aantal keren de trekker overhaalde. Maar er kwamen geen kogels uit, mogelijk omdat het wapen haperde of omdat de kogels op waren.
Ook nadat T. zijn wapen heen en weer had geschud en opnieuw de trekker had overgehaald, gebeurde er niets. Daarna is de dader weggerend. De eiser heeft wel enkele beelden gezien, maar dat was een selectie, en daarop waren volgens hem de gebeurtenissen niet uitgebreid genoeg te zien.

MOORD

Het slachtoffer wordt bijgestaan door juridisch adviseur Karim Aachboun. Aachboun stelt dat zijn cliënt het vooral oneens is met de strafeis tegen Gökmen T. "Daarin wordt gesteld dat T. hem slechts met een wapen bedreigd zou hebben." Maar volgens de adviseur is bedreiging veel te zwak. "Met de integrale beelden wil mijn cliënt de strafeis tegen Gökmen T. verzwaren van bedreiging naar poging tot moord," zegt Aachboun tegen RTV Utrecht.
Mogelijk blijft het niet bij alleen een kort geding. "Mijn cliënt overweegt ook een zogeheten artikel 12 procedure te starten bij het gerechtshof, maar daar zijn we nog niet over uit," zegt Aachboun. In een dergelijke procedure kan een belanghebbende alsnog vervolging proberen af te dwingen voor zaken die het Openbaar Ministerie niet voor de rechter wil brengen.
Er is haast met het geding, omdat het OM uiterlijk op 3 februari de vorderingen van de benadeelde partijen binnen wil hebben. De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland tussen 2 en 6 maart. Bij de aanslag vielen vier doden en meerdere gewonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.