Meer bouwen voor senioren: 'Ouderenwoningen zijn helemaal niet sexy'

© RTV Utrecht
BAAMBRUGGE - Gemeenten moeten beter inzicht krijgen in hoeveel woningen er voor senioren nodig zijn. Dat vindt ouderenbond ANBO uit Woerden. Volgens de bond is er in de provincie Utrecht een tekort van tienduizenden woningen voor ouderen. Die zitten nu vaak in een groot huis, terwijl ze kleiner willen wonen, maar er zijn geen huizen beschikbaar.
"Ouderenwoningen zijn helemaal niet sexy", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Gemeenten vinden het veel leuker om mooie kavels te verkopen waar ze grote huizen op bouwen."
Ik ben niet meer zo goed ter been en ken hier iedereen
Mevrouw Schouten wil graag in buurt wonen

HOOFDPRIJS

Martha Schouten uit Baambrugge (74) woont tegenover zo'n mooie kavel. Vanuit haar voortuintje kijkt ze erop uit. "Nee, daar gaan ze geen woningen voor senioren bouwen", vertelt ze. "De gemeente wil natuurlijk de hoofdprijs binnenslepen door het bouwen van dure huizen voor gezinnen. Ouderenwoningen brengen waarschijnlijk te weinig in het laatje."
Mevrouw Schouten woont zelf in een riante woning met een grote woonkamer, twee slaapkamers en een zolder. "Dit is denk ik 120 vierkante meter." Ze is tevreden met haar huisje, maar tegelijkertijd zou ze graag ergens anders willen wonen. "Nou, ik zou dólgraag kleiner willen wonen, qua onderhoud. Ik zou dan ook veel meer spullen weggooien."
Mevrouw Schouten (74) zou graag kleiner willen wonen
"Ik wil graag een zonnige, kleine flat of een benedenwoning met twee kamers, een keukentje en badkamer. En het liefst in de directe omgeving. Ik ben niet meer zo goed ter been en ken hier iedereen. Als ik hier weg zou moeten gaan dan moet ik dat weer opnieuw opbouwen."
Bij ouderenbond ANBO herkennen ze het probleem van mevrouw Schouten. De doorstroom van grotere naar kleinere woningen voor ouderen komt maar niet op gang. "Die seniorenwoningen zijn er gewoon onvoldoende", vertelt Den Haan van ANBO. "Stel nu dat gemeenten nú gaan bouwen, wat ze niet doen, dan zijn we weer vier, vijf jaar verder voordat die huizen er staan."
"Veel wethouders hebben niet inzichtelijk wat hun woningopgave is en hoe de demografische ontwikkelingen zijn. Hoe het staat met de vergrijzing. Wij hebben dat voor elke gemeente in kaart gebracht in een database. Alle gemeenten mogen daar gebruik van maken en kunnen direct aan de slag. Daarnaast zouden ze in gesprek moeten gaan met woningcorporaties, zorgaanbieders en burgers om te kijken wat er nodig is."

LEVENSFASE

In de gemeente De Ronde Venen, waar Baambrugge onder valt, zijn er wel initiatieven om aangepaste seniorenwoningen te bouwen, maar die komen maar moeizaam van de grond. Voor mevrouw Schouten is het gevolg dat ze voorlopig gewoon blijft waar ze zit. En daarmee ook een huis behoudt dat beter geschikt is voor een heel gezin. Ze zou het graag anders zien.
"Het gaat erom dat er leuke woningen voor ouderen komen zodat die hele woningmarkt vlot getrokken wordt. Dat mensen een woning krijgen die voor hun levensfase geschikt is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.