RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Wiet voor veteranen met trauma moet vergoed worden"

UTRECHT/DOORN - Medicinale cannabis voor veteranen zou vergoed moeten worden. Dat schrijft Veteranenombudsman Reinier van Zutphen aan minister Bijleveld van Defensie. Het ministerie van Defensie heroverweegt nu het besluit om veteranen geen onkostenvergoeding meer te geven.

Militairen die op doktersadvies wiet gebruiken moeten dat sinds 1 januari zelf betalen. Zorginstituut Nederland zegt namelijk dat er geen bewijs is dat cannabis helpt. De ombudsman wijst op onderzoeken van de universiteiten van Utrecht en Leiden, die nog lopen.

Ook de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg in Utrecht bestudeert het gebruik van cannabis door veteranen. Daar worden bijvoorbeeld vijftien veteranen behandeld die lijden aan een posttraumatische stress-stoornis. Ze krijgen gebruiken wiet om bijvoorbeeld beter te slapen en volgens Van Zutphen zijn de eerste ervaringen daarmee positief.

"Omdat aansluiting is gekozen bij de zorgverzekeraars is initieel besloten om na een overgangsperiode per 1 januari 2020 te stoppen met de vergoeding door Defensie", aldus het Ministerie. "Momenteel wordt dit besluit, mede vanwege nog lopende wetenschappelijke onderzoeken, heroverwogen."

Reguliere zorgverzekeraars vergoeden medicinale cannabis ook niet. Voorstanders claimen dat het middel werkt tegen pijn, slapeloosheid en misselijkheid Het Zorginstituut oordeelde in 2017 dat eerdere onderzoeken waarin daarvoor bewijs werd gevonden van onvoldoende kwaliteit waren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.






Nieuwsoverzicht