RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Herdenkingsbeeldje voor Joodse kinderen gestolen in Utrecht

1/3
UTRECHT - Alleen een bronzen voetje is nog overgebleven van een beeld ter herinnering aan de Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog van een weeshuis in Utrecht zijn weggevoerd. Onbekenden hebben het in de nacht van zaterdag op zondag van zijn sokkel gezaagd voor de deur van de synagoge aan de Utrechtse Magdalenastraat.

"Het beeld stelde een wegvluchtend meisje voor", zegt voorzitter Lonie Querido van het bestuur van de Liberale Joodse Gemeente in Utrecht. "Enorm treurig dat nu juist op de dag van de Auschwitz-herdenking dit beeldje ter nagedachtenis aan Utrechtse weeskinderen er niet is. Wat afschuwelijk dat iemand hier geen respect voor heeft".

De beheerder heeft aangifte gedaan van de vernieling en diefstal van de bronzen sculptuur met de titel Ontluikend leven. Ook bezoekers tonen zich geschokt door het moment waarop het beeldje is weggehaald. "Echt heel naar", zegt ťťn van de leden van de gemeente.

 Het beeldje op een archieffoto uit 2010. Het beeldje op een archieffoto uit 2010. | Foto: Wikipedia / RTV Utrecht

Het beeldje van de kunstenares Channa Cassuto is in 2010 geplaatst. Voorzitter Lonie Querido sprak met de kunstenares: "Ze voelt zich geamputeerd nu dit beeldje weg is". Cassuto heeft inmiddels aan RTV Utrecht laten weten dat ze voor 4 mei een replica van het beeld laat plaatsen.

Het bestuur van de gemeente gaat er vanuit dat de dieven het vooral om de materiŽle waarde op het beeldje gemunt hadden. Om bij de synagoge te komen, zijn ze waarschijnlijk over een muur geklommen of over het grote hek dat voor de ingang staat. De politie onderzoekt de verdwijning.
RTV Utrecht bundelt verhalen over de Tweede Wereldoorlog op een themapagina over 75 jaar vrijheid.
 Kunstenares Channa Cassuto laat voor 4 mei een replica van het gestolen beeldje plaatsen. Kunstenares Channa Cassuto laat voor 4 mei een replica van het gestolen beeldje plaatsen. | Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -