RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Virologen van Universiteit Utrecht: 'coronavirus komt door vleermuizen'

UTRECHT - Virologen van de Universiteit Utrecht denken dat het coronavirus dat nu in China is uitgebroken, veroorzaakt wordt door vleermuizen. In internationale media verscheen de laatste dagen het gerucht dat het komt door slangen. Volgens de Utrechtse experts Berend-Jan Bosch en Raoul de Groot is dat niet waar.

De Utrechtse virologen deden eerder onderzoek naar de coronavirussen SARS en MERS. Het nieuwe virus dat voorlopig nCoV-2019 wordt genoemd is familie van deze virussen. Het veroorzaakt ook griep-achtige verschijnselen. Volgens de onderzoekers zijn er ook veel verschillen waardoor het nu nog onduidelijk is hoe gevaarlijk het is voor de mens.

EVACUATIE

Nederlanders die in het gebied in China zijn waar het virus is uitgebroken worden door de Nederlandse regering teruggehaald. Het gaat om zo'n 20 Nederlanders uit de stad Wuhan. Zij moeten als ze eenmaal in Nederland zijn twee weken in quarantaine om eventuele verspreiding van de ziekte te voorkomen. Op dit moment is er bij geen van de Nederlanders de ziekte vastgesteld.

Het calamiteitenhospitaal in het UMC in Utrecht gaat voorlopig niet open. Een woordvoerder van het UMC zegt tegen RTV Utrecht dat het ziekenhuis niet is benaderd voor de opvang van de Nederlanders uit China.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht