Ministerie mag niet korten op tarieven forensisch psyschiatrische zorg

© RTV Utrecht
DEN DOLDER - Het ministerie van Justitie en Veiligheid moet meer geld uittrekken voor de forensisch psychiatrische zorg. Dat zegt de rechter in Den Haag.
Acht forensisch psychiatrische instellingen, waaronder Fivoor in Den Dolder, hadden een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Justitie en Veiligheid om de korting op de tarieven tegen te gaan.
Volgens de instellingen zijn de vergoedingen die het ministerie betaalt voor de zorg in 2020 ten onrechte te laag. Daardoor vreesden de instellingen de zorg voor verdachten en veroordeelden van ernstige misdrijven met psychiatrische problemen niet meer te kunnen leveren. Ook bij Fivoor in Den Dolder waren grote zorgen. De instelling vreesde de zorg voor hun patiënten niet meer te kunnen verlenen zoals ze dat altijd deden. Het budget dat Fivoor dit jaar krijgt van het ministerie is volgens de instelling onvoldoende.
De rechter liet vandaag weten de bezwaren van de instellingen te delen en vindt dat het ministerie van Justitie en Veiligheid onvoldoende motiveert waarom ze kort op de tarieven. Het ministerie zal nu opnieuw naar de tarieven moeten kijken en de verwachting is dat de instellingen alsnog meer geld krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.