RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Minister tikt provincie Utrecht op de vingers en verscherpt het financieel toezicht

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De provincie Utrecht staat komend jaar onder verscherpt financieel toezicht van het Rijk. Dat heeft minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. De provincie heeft voor het tweede jaar op rij de boekhouding niet op orde.

De maatregel komt niet geheel onverwacht. Utrecht blunderde met de jaarrekening over 2017. Die werd anderhalf jaar te laat afgerond vanwege het grootschalige onderzoek naar een post van 12,2 miljoen euro bij het Uithoflijnproject, die maar niet verantwoord kon worden. De jaarrekening van 2018 liep daardoor ook veel vertraging op. Door de vertraging was de provincie genoodzaakt zeker anderhalf miljoen euro uit de pot 'onvoorziene kosten' te halen, om de extra arbeidsuren van medewerkers en specialisten met een hoger tarief te betalen.

NIEUWE ACCOUNTANT
Gedeputeerde Robert Strijk heeft vorige week bekendgemaakt dat de provincie Utrecht overstapt op een nieuwe accountant. Accountantsbureau EY had aangegeven dat controle van de boeken veel tijd zou kosten omdat de stukken die de provincie heeft aangeleverd van slechte kwaliteit zijn. Accountants van PwC verwachten sneller orde op zaken te kunnen stellen.

Het Rijk heeft Utrecht al eerder op de vingers getikt. Ruim een jaar geleden stopte het ministerie tijdelijk met het uitbetalen van zo'n vier miljoen euro per week aan voorschotten. Minister Knops eist nu dat de jaarstukken van 2019 uiterlijk op 15 juli op zijn bureau liggen, zoals de provincie Utrecht hem eerder heeft beloofd.

INTENSIEVER CONTACT
De minister benadrukt in een brief aan de provincie dat zijn ambtenaren vanaf nu intensiever contact zullen houden met hun collega's in Utrecht. De provincie hoeft op dit moment nog geen toestemming aan het Rijk te vragen om uitgaven te doen. Die maatregel kan hij alsnog nemen als het verscherpte toezicht te weinig resultaat heeft.

Morgen vergaderen de Provinciale Staten over de ontstane situatie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -