RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

IJsselsteinse molenaar maalt overuren: 'Een lekkere wind is alles'


IJSSELSTEIN - Korenmolen de Windotter in IJsselstein gaat internationaal. Een cameraploeg van CNN's Great Big Story heeft een bezoek gebracht aan Maarten Dolman, een van de laatste molenaars in Nederland die meel malen voor consumptie. De Amerikanen zijn in hun filmpje dolenthousiast over de molen, al waren ze dat in IJsselstein natuurlijk al láng.

 Maarten Dolman is trots op zijn korenmolen De Windotter Maarten Dolman is trots op zijn korenmolen De Windotter | Foto: RTV Utrecht

Al sinds de bouw in 1732 is de Windotter de trots van IJsselstein. Met haar rode zeilen in de wieken torent ze hoog boven de schilderachtige huizen uit. Jarenlang stond de molen stil, maar na een grondige renovatie in 1987 draait ze weer op volle toeren. Sindsdien staat Maarten Dolman bijna iedere dag in zijn 'levend monument'.

WIT PAK EN KLOMPEN

Enthousiast doet Dolman de deur open, gehuld in een wit molenaarsoverall en klompen. Niet voor de show. "Je moet maar eens kijken hoe je er straks uitziet", waarschuwt hij, terwijl hij zijn met meel bedekte handen tegen zijn broek slaat. Hij is wel wat gewend. Al van kinds af aan loopt hij in de molen rond, het vak afkijkend van zijn vader.

Het weer is voor ons van levensbelang"
Molenaar Maarten Dolman

Tijd voor interviews heeft hij eigenlijk niet. Even zitten kan wel, maar het werk gaat altijd door: bakproducten bestickeren, zakken meel afvullen, de molenstenen afstellen en continu het weer in de gaten houden. "Het weer is voor ons van levensbelang", licht hij toe. De molen mag niet te hard of te zacht draaien. "Bovendien moet je bij een storm of een onweersbui snel ingrijpen."

De Windotter is het icoon van IJsselstein


Alles gaat in de molen nog op de ouderwetse manier, precies zoals het ging in het bouwjaar 1732. Het is vakmanschap. Dolman: "Ik ben meestermolenaar en heb dus gestudeerd voor het molenaarsschap. Je moet zorgen dat de molenstenen goed gescherpt zijn en goed afgesteld zijn, zodat ze goed uitmalen. Daarmee kun je alles maken en breken."

FABRIEKSMEEL

Meel kopen bij de supermarkt kan ook, maar dat is volgens Dolman niet lekker. "Dat meel wordt met walsen gemalen", zegt hij. "Dat zijn ijzeren rollen die tegen elkaar ingaan. Er komt veel lucht bij, waardoor de smaak verloren gaat. Wie met een molen maalt, behoudt de volle korrel. Die is vezelrijker en dus veel gezonder."

Dolman en zijn vrouw zijn een van de weinige molenaarsstellen die kunnen leven van het werk in de molen. Het maakte een CNN-cameraploeg nieuwsgierig naar het vak van een molenaar. Sinds het filmpje online is gekomen, weten nog meer mensen de molen te vinden. "Ik heb veel mooie reacties gekregen", vertelt Dolman. "En er waren zelfs IJsselsteiners die hier nog nooit waren geweest."

Een audiorondleiding door korenmolen de Windotter: 'Pas op voor je hoofd'


PIZZADEEG

Toch heeft de Windotter al jaren veel vaste klanten. Bakkers, restaurants en inwoners weten de molen allemaal te vinden. Evenals pizzeria Piccolo, even verderop. Die is al klant vanaf het begin. Pizzabakker Ronald Lenting draait in de middag zijn pizzadeeg. Tijdens het draaien van een eerste pizza vertelt hij: "Er zit nog een klein beetje vlies in het bloem, maar dat is voor een pizzabodem juist goed."

Naast hem staat een molen, waarin het deeg constant beweegt. "Het moet een mooie substantie worden", vertelt Lenting. "Niet te stug en niet te slap. Het moet er precies tussenin zitten. En doordat de bloem altijd hetzelfde is, kun je er goed mee werken." De bodem maakt de pizza, aldus Lenting. En dus blijft de pizzeria 'zo lang mogelijk' klant.

De bodem maakt de pizza"
Pizzabakker Ronald Lenting

TOEKOMST

En dat kan voorlopig ook. Dolman hoopt 'nog vele jaren' in IJsselstein te blijven. Het malen verveelt nooit. "Het geeft gewoon een voldaan gevoel als er een lekkere wind staat en de molen draait. Het is een levensinvulling." De zoon van Dolman is bezig met zijn molenaarsopleiding. Hij staat klaar om - wanneer het zover is - de molen over te nemen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -