Project Straatwaarde moet voorkomen dat Amersfoortse tieners afglijden naar harde criminaliteit

AMERSFOORT - Gaat het ooit lukken om de jonge Amersfoortse drugsdealer Wissam H. op het rechte pad te krijgen en te voorkomen dat hij afglijdt in de richting van de zware criminaliteit? De 19-jarige jongen stond vanochtend voor de rechter en maakte niet de indruk dat hij spijt heeft en wil werken aan een eerlijke toekomst. En dat terwijl er voldoende kansen worden geboden.
Omdat H. ondanks zijn jonge leeftijd al eerder is veroordeeld voor drugshandel, kon de officier van justitie naar eigen zeggen niet anders dan een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar eisen. Ook zou hij een eerdere voorwaardelijke straf nu moeten uitzitten. De spullen die hij met drugsgeld heeft gekocht, zou de rechter verbeurd moeten verklaren.
Wissam H. is het soort jongen waar het project Straatwaarde zich op richt. Gemeentes, politie, Openbaar Ministerie, jeugdzorg en andere instanties werken daarin samen om dit soort jongens aan te pakken en te voorkomen dat andere jongeren hun voorbeeld volgen. Risicojongeren worden in de gaten gehouden door medewerkers van het jeugdinterventieteam (JIT) van de gemeente.

PSEUDOKOOP

Wissam begon al op jonge leeftijd cocaïne en heroïne te dealen. In 2018 werd hij tot zeven maanden jeugddetentie veroordeeld, waarvan hij nog twee maanden voorwaardelijk heeft staan. Maar volgens het OM pakte hij na zijn vrijlating al vrij snel het dealen weer op en wisten zijn oude klanten in Amersfoort hem weer te vinden. De politie besloot vorig jaar na tips om de jongen te observeren. Volgens het OM begon hij in juni weer met dealen en zette hij een zwakbegaafde, verslaafde vriend in om drugs af te leveren.
Nadat agenten in burger meerdere keren een pseudokoop bij de jongen hadden gedaan, werd hij eind oktober aangehouden met 13 bolletjes heroïne en 82 bolletjes coke op zak. Bij hem thuis werden bijna 50 gram heroïne en een kleine 80 gram cocaïne gevonden, met een straatwaarde van enkele duizenden euro's. Ook werd voor duizenden euro's aan luxe kleding, contant geld en een scooter in beslag genomen. Volgens het OM had de jongen geen aannemelijke verklaring over hoe hij aan de spullen is gekomen. Hij heeft geen baan en woont met een jonger broertje bij zijn moeder, die moet rondkomen van een uitkering.

DRUGSSCHULD

In de rechtbank vertelde Wissam dat hij weer was gaan dealen, omdat hij een oude drugsschuld moest afbetalen. Maar hij wilde niet zeggen wie de schuldeiser was en hoeveel drugs hij inmiddels had verkocht. De schulden zouden twee weken voor zijn aanhouding zijn afbetaald, waarop de rechter hem tevergeefs vroeg waarom hij dan door was gegaan met dealen.
Volgens de verdediging is niet bewezen dat al het geld en alle kostbare spullen die bij Wissam thuis zijn aangetroffen daadwerkelijk van hem waren. Ook zou de periode waarin hij weer was gaan dealen veel korter zijn dan het OM stelt. Maar in zijn telefoons staan volgens het OM duizenden klanten en vijf van hen hebben verklaard al langer drugs van de jongen te kopen.

VAKKENVULLER

Wissam beweert zelf dat hij per dag aan maximaal vijf klanten drugs verkocht. Als dat waar was had hij net zo goed vakkenvuller bij de Albert Heijn kunnen worden, merkte de officier van justitie sarcastisch op. Het OM denkt dat het eerder om tientallen klanten per dag gaat. Daar wijst ook de voorraad op die hij bij zich had bij zijn aanhouding. De jongen is tweeënhalf jaar geleden gestopt met school en zegt dat hij dat weer wil oppakken, maar hij wil niet dat de reclassering dan toezicht op hem houdt.
Het lijkt erop dat deze Amersfoortse dealer niet makkelijk op het rechte pad te brengen is. Maar de mensen van het project Straatwaarde vinden het minstens zo belangrijk dat andere jongeren zien dat misdaad niet loont. Ze zijn ook gelijk na de aanhouding van de jongen met zijn moeder, broertje en zus in gesprek gegaan.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. Daarmee is het nog niet gedaan. Het Openbaar Ministerie bereidt nog een ontnemingsvordering voor om hem zijn criminele winst af te pakken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.