RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meer nieuwbouwhuizen, maar woningnood blijft enorm in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Ondanks de berichten over woningnood in ons land, blijkt dat er vorig jaar meer nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd dan in 2018. Er zijn bijna 71.000 nieuwbouwhuizen bijgekomen, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook door het splitsen van woningen en het ombouwen van kantoorpanden zijn er extra huizen op de markt gekomen.

De flinke toename van nieuwbouw zal het nog niet makkelijker maken om een huis te kopen denkt Marcel Arendsen van de Utrechtse makelaar Brecheisen, want volgens hem is de prognose dat het aantal nieuwbouwhuizen in 2020 met een kwart zal afnemen ten opzichte van vorig jaar. "In Utrecht zijn 50.000 mensen op zoek naar een koopwoning. Als er dan een paar duizend nieuwbouwhuizen bijkomen dan is dat veel te weinig. Dat wordt als een druppel op de gloeiende plaat door de markt opgenomen en het is weer weg."

HOGERE KOSTEN NIEUWBOUW

Een ander probleem is volgens makelaars dat een grote meerderheid van de mensen de nieuwe woningen niet kan betalen. Nieuwbouwwoningen worden steeds duurder omdat de grondprijs en de bouwkosten toenemen. Daarnaast zorgen eisen van de overheid ervoor dat de prijs wordt opgedreven. Denk daarbij aan het energieneutraal maken van huizen. "Tachtig procent kan een woning hier in Utrecht niet meer betalen. De overige twintig procent met een goed salaris kan dat nog, maar voor een groot deel is het niet meer haalbaar.

Nieuwbouw is volgens de makelaar duurder geworden dan bestaande woningen. "Als klap op de vuurpijl hebben we het PFAS- en stikstofprobleem gekregen", vult Arendsen aan. "Hierdoor duren trajecten langer en ook dat heeft een prijsopdrijvend effect voor de koper. Een huis wordt zo weer 50.000 euro duurder." De Utrechtse makelaar is er somber over. "Dat drijft de prijs dus verder op. Hoe moet dat verder? Dat is waar ik me ernstig zorgen over maak."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -