Klimaatspijbelaars gingen jaar geleden de straat op: 'Doe wat!'

PROVINCIE UTRECHT - Ze begonnen met vijf, dat werden er twintig en uiteindelijk tienduizenden. Klimaatspijbelaars: scholieren die uit protest niet naar school maar naar Den Haag gingen. Ze eisten actie van het kabinet. Dat was een jaar geleden, maar heeft het ook zin gehad?
Een jaar geleden: scholieren in actie
"Het heeft zeker zin gehad", zegt Jacqueline Cramer, voormalig minister van milieu en hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht. "Het signaal van de jongere generatie die zegt: het is onze toekomst die op het spel staat, is heel duidelijk over gekomen."
"Het is een noodkreet die ze slaken, het is gemeend", zegt Cramer over de kracht van de protesten. "Ze zijn echt heel betrokken, bijna geëmotioneerd over het feit dat er niet voldoende gedaan wordt om het probleem te beheersen."

KETTINGREACTIE

De protesten waren als een vliegwiel, zag de Utrechtse scholiere Ianthe Minnaert. Zij was er al bij in 2018, toen nog wel eens met maar vijf protestanten. "Als het er twintig waren, was het veel", zegt ze nu. Maar de beweging groeide en de media-aandacht ook.
"Er kwamen steeds meer mensen naar demonstraties waardoor de impact ook groter werd, een soort kettingreactie. Ook de politici zullen dat inzien waardoor ze niet anders meer kunnen dan actie ondernemen", zegt de 6VWO leerling.
Actie ondernemen, dat is de volgende stap. Oud-minister Cramer verkeert nog regelmatig in Haagse kringen. "Ik merk zelf dat ook de politici beroert dat er dus grote groepen jongeren de straat op gaan en hen ook aanspreken. 'Doe wat!' dat is het signaal."
Volgende week vrijdag is er weer een klimaatprotestactie voor scholieren, later in maart ook weer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.