Verdachte WK-moord Nieuwegein weer vrij, OM teleurgesteld

© Politie.nl
NIEUWEGEIN - De enige verdachte in het onderzoek naar de moord op Richard Houtveen in Nieuwegein is vrijgelaten. Het gerechtshof ziet onvoldoende ernstige bezwaren om Woerdenaar A.L. (42) nog langer vast te houden. De man werd in 2010, toen hij nog in De Meern woonde, ook al opgepakt, maar werd toen uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten,
Het Cold Case Team van de politie werkte sinds 2017 in stilte verder aan de zaak. Vorig jaar werd het mogelijke moordwapen gevonden. Het resultaat was dat A.L. begin december opnieuw werd aangehouden. De rechtbank in Utrecht vond de verdenkingen serieus genoeg om het voorarrest van A.L. te verlengen. Maar volgens zijn advocaat is er weinig meer bewijs dan in 2010. Hij ging met succes in appèl bij het gerechtshof.

BITTTERE PIL

De beslissing om de verdachte vrij te laten is een bittere pil voor het Openbaar Ministerie, die het dan ook "helemaal niet eens is" met het besluit. Volgens het OM is er namelijk wél voldoende bewijs om A.L. vast te houden, zegt woordvoerder Mary Hallebeek. "Maar we hebben blijkbaar een andere mening dat het Hof."
De Woerdenaar blijft verdachte in de zaak. "Nou en of", aldus Hallebeek. "De politie zet het onderzoek voort. Hij mag vrij blijven en zodra het onderzoek is afgerond, wordt er een zitting bij de rechtbank ingepland." Wanneer het onderzoek is afgerond, kon Hallebeek nog niet zeggen.
De nabestaanden van Richard Houtveen zijn intussen ook ingelicht over de vrijlating van de verdachte. "Ze hebben het er moeilijk mee", vertelt OM-woordvoerder Hallebeek. "De familie vindt het vreselijk dat dit bericht nu in het nieuws komt."
WK-MOORD
Richard Houtveen werd in 2010 neergestoken nadat hij met vrienden naar de WK-finale Nederland-Spanje had gekeken op een groot scherm bij het Nieuwegeinse winkelcentrum City Plaza. Hij raakte betrokken bij een ruzie en zakte kort daarna in elkaar toen hij met zijn vriendin wegliep. Toen bleek hij dodelijk gewond te zijn geraakt door een messteek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.