RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Maartensdijk blijft 'probleemkind' qua vaccineren

DE BILT - In Maartensdijk laten nog steeds veel ouders hun kind(eren) niet vaccineren. Dat meldt de gemeente De Bilt. Hoewel de vaccinatiegraad in Maartensdijk het laagst is, ligt de vaccinatiegraad ook in de rest van de gemeente onder de norm. De gemeente wil de norm wel graag halen en start met een campagne. Ook gaan ze in gesprek met kerken in Maartensdijk over het belang van vaccineren.

In Maartensdijk is 77 procent van de tweejarigen ingeŽnt tegen DKTP (norm: 90%) en 78% tegen BMR (norm: 95%). Met 'norm' wordt het percentage kinderen bedoeld dat gevaccineerd moet zijn om een uitbraak van een ziekte uit het vaccin te voorkomen.

Wethouder Bakker: "Al dan niet inenten is een keuze die bij ouders ligt. Als wethouder gezondheid ťn jeugd vind ik het zeer belangrijk dat kinderen in onze gemeente gezond en veilig opgroeien. Vaccineren draagt daar aan bij en is belangrijk voor groepsimmuniteit. Dat zal ik bij de verschillende doelgroepen onder de aandacht brengen en bespreken."

In De Bilt kampen ze al jaren met een lagere vaccinatiegraad. Vorig jaar legde een kerkganger die liever anoniem wilde blijven aan RTV Utrecht uit waarom sommigen kiezen voor niet vaccineren: "Sommige mensen vinden dat je niet moet vaccineren omdat je dan ingrijpt in het plan wat god voor jou heeft. En anderen vinden weer dat je juist goed moet zorgen voor het lichaam dat god jou gegeven heeft. Het is een vrije keuze waarin de kerk geen dwingend advies geeft. Maar het ligt zeker gevoelig."

LANDELIJK
Voor het eerst sinds 2012 is de vaccinatiegraad tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) landelijk wel licht gestegen. Voor andere inentingen blijft de vaccinatiegraad stabiel. De vaccinatiegraad van meisjes tegen HPV is het afgelopen jaar duidelijk omhoog gegaan, van 59 procent voor meisjes die in 2005 zijn geboren naar 72 procent voor meisjes met geboortejaar 2006.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -