Instellingen

Schilderij met sjasliek van Prins Bernhard opgedoken

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een 'excuusschilderij', zo noemen Eugene Leenders en Hanneke Kiel het bijzondere schilderij dat ze vonden van de hand van Prins Berhard, tijdens de research voor hun boek 'Op de stoep van Soestdijk'. De prins maakte het schilderij in 1982, na een ruzie met de kok van het paleis.
Leenders en Kiel vertelden over de vondst in het radioprogramma Aan Tafel!, op Radio M Utrecht. Hanneke Kiel vond het bijzondere schilderij, tijdens een interview met de dochter van de kok. "Deze vrouw woonde jaren in de paleistuin. Haar vader en Bernhard deelden een passie: lekker eten."
Hanneke Kiel en Eugene Leenders vanmiddag bij Conny in Aan Tafel!
Maar over wat er gegeten moest worden en hoe het werd klaargemaakt, daar hadden de twee weleens woorden over: "Zo ook over een sjasliek", vertelde Kiel. "Bernhard was blijkbaar heel boos en vond naderhand dat hij sorry moest zeggen. Hij heeft daarom zichzelf geschilderd: groen van woede en hij wijst op de sjasliek. Het schilderij was voor de kok."
Lang heeft de prins niet aan het schilderij gewerkt, denkt Leenders: "Het werk doet Bernhard ook echt te kort. Hij was een begenadigd schilder en hij had een eigen atelier en maakte mooie dingen. Dus ik denk dat hij dit heel snel geschilderd heeft."
Onder het schilderij staat ook nog een boodschap van de prins aan de kok: "Met mijn beste wensen, deze scene hoort tot het verleden, om over te lachen!"
De waarde van het werk is niet bekend. "Maar wij zijn er in ieder geval heel zuinig op", aldus Leenders.
Het schilderij.
Het schilderij. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.