RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse raad ontevreden over woningplannen voor Smakkelaarsveld

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad toont zich op details erg ontevreden over de plannen voor het Utrechtse Smakkelaarsveld. Het terrein moet de komende jaren worden ingericht met een park en een aantal kantoor- en woongebouwen. Er komt veel ruimte voor ontspanning en horeca. Een meerderheid van de raad is bang dat er te veel kantoren en te weinig betaalbare woningen komen.

Het Smakkelaarsveld kent een lange geschiedenis in de ontwikkeling van het Stationsgebied. Eerst waren er plannen voor een Bieb++, een gebouw met appartementen, maar ook met een bioscoop en de bibliotheek. Dat plan was ver ontwikkeld maar sneuvelde alsnog, bij het laatste besluit.

Sindsdien is er veel nagedacht over hoe het verder moet. Het is een lastige plek, de gecombineerde tram- en busbaan loopt er bijvoorbeeld doorheen. Ook ligt het gebied ligt naast het spoor, dat geluidsoverlast veroorzaakt. Verder liggen er veel leidingen in de grond en tenslotte loopt de Leidse Rijn erdoorheen, en die zou eigenlijk bevaarbaar moeten worden. Twee jaar geleden werd er opnieuw een besluit genomen over de toekomst van het gebied.

Er komt 20 procent dure huur en 80 procent onbetaalbare koop"
Rick van der Zweth (fractievoorzitter PvdA)

MOOI PLAN
De Utrechtse raad is erg enthousiast over de plannen, maar er is ook kritiek, met name op het aantal betaalbare woningen in het gebied. Rick van der Zweth is de fractievoorzitter van de PvdA, hij verwoordde het krachtig: "Er komt 20 procent dure huur en 80 procent onbetaalbare koop." Veel partijen vielen hem bij, ze willen meer woningen en dan het liefst betaalbaar.

Wethouder Eelco Eerenberg was echter duidelijk en zei dat dat er niet in zit. Volgens de wethouder wordt het hele plan door 'de markt' betaald. Het park wordt aangelegd met geld dat wordt opgebracht door de bouw van de gebouwen in het gebied. Volgens Eerenberg is aan de markt gevraagd om plannen te ontwikkelen. Daarbij is niet aangegeven dat er sociale huurwoningen in het plan moesten worden opgenomen. En dus kan dat nu ook niet meer aan de projectontwikkelaar gevraagd worden, zegt hij. Wel zei de wethouder toe dat hij elders in het Stationsgebied, zoals rond het Westplein, gaat proberen extra sociale woningbouw te realiseren.

De raad was ook kritisch over de verhouding tussen het aantal woningen en kantoren. Partijen zijn bang dat er te veel kantoren komen, ze zien liever meer woningen. Volgens de wethouder heeft de projectontwikkelaar die kantoren nodig om het hele project rendabel te maken. Bovendien zegt hij dat er vraag is naar meer kantoren in het Stationsgebied.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -