Portaal trekt aan de bel: "Verhuurdersheffing medeoorzaak wooncrisis"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Wie in de provincie Utrecht een sociale huurwoning wil, staat al gauw tien jaar of meer op een wachtlijst. En ook al worden er de komende tijd duizenden woningen gebouwd, is het maar de vraag of de wachtlijsten af zullen nemen. Volgens woningcorporatie Portaal zorgt de verhuurdersheffing ervoor dat de nieuwbouw, onderhoud van bestaande woningen en de huurprijzen onder druk staan.
"We zijn een wooncrisis aan het veroorzaken met het geld van onze huurders", zegt bestuurder Dirk Jan van der Zeep van Portaal. Als de verhuurdersheffing blijft bestaan, moet Portaal kiezen tussen het verkopen van bestaande woningen, of het verhogen van de huren. "En dat is een keuze die niet goed voelt om te maken. En die hebben we nu daarom ook niet gemaakt. Vandaar de oproep tot afschaffing van de verhuurdersheffing."

FINANCIELE CRISIS

De verhuurdersheffing is een belasting die in 2013 werd ingevoerd. De heffing was oorspronkelijk bedoeld om vastgoedbezitters mee te laten betalen aan het oplossen van de financiële crisis. Maar ondanks dat het weer goed gaat met de Nederlandse schatkist, bestaat de heffing nog steeds. Voor Portaal is dit een doorn in het oog.
De woningcorporatie verwacht in 2020 54 miljoen euro te moeten afdragen. Dat is 12,5 procent meer dan vorig jaar. Een stijging die komt omdat woningen steeds meer waard worden. Maar de huurprijzen stijgen lang niet zo hard. Portaal moet het geld dus ergens anders vandaan halen.

WONINGEN VERKOPEN

Het verkopen van sociale huurwoningen ligt erg gevoelig. Door woningen uit het huurbestand te halen, wordt de wachtlijst nog langer. Voor Portaal is dat dan ook geen optie. Maar tegelijkertijd heeft de woningcorporatie wel de opdracht om nieuwe woningen te bouwen en bestaande woningen te verduurzamen, terwijl er steeds meer geld naar Den Haag vloeit.
De gemeente Utrecht schaart zich daarom achter de oproep van Portaal. "Verhuurdersheffing is een slecht idee", zegt wethouder Kees Diepeveen. "De financiële positie van de meeste corporaties staat onder druk in relatie tot de opgave waar zij voor staan: veel huurwoningen toevoegen, de woningen duurzaam maken en ze betaalbaar houden voor mensen met een kleine portemonnee. In dat licht vinden we dat de verhuurdersheffing moet komen te vervallen."
Portaal trekt aan de bel: "Verhuurdersheffing medeoorzaak wooncrisis"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.