Vier bewoners van Reinaerde-locatie Woerden weg

Protest tegen de sluiting van de locatie aan de Selma Lagerlöfweg.
Protest tegen de sluiting van de locatie aan de Selma Lagerlöfweg. © Peter Knieriem / RTV Utrecht
WOERDEN - Vier van de zeven bewoners die weg moeten bij de Reinaerde-locatie aan de Selma Lagerlöfweg in Woerden hebben een andere plek gevonden. Drie anderen "denken nog na en hebben meer tijd nodig", meldt zorgverlener Reinaerde.
De groep in Woerden wordt al twintig jaar bewoond door mensen met een beperking die er zorg en begeleiding krijgen. Zeven bewoners moeten per 1 februari weg omdat er volgens Reinaerde te weinig gespecialiseerd personeel voor handen is.
De bewoners hebben volgens de zorgverlener nu kunnen kiezen uit "twee of meer mogelijkheden" voor een nieuwe plek om te wonen. Vier bewoners hebben een keuze gemaakt. Drie anderen weten het nog niet. Voor hen blijft voorlopig trouwens wel zorg beschikbaar, zegt Reinaerde. Dat geldt ook voor de mensen die niet direct op 1 februari in hun nieuwe woning kunnen.
De komende dagen moet duidelijk worden waar de andere drie bewoners naartoe willen. De zoektocht naar geschikte woonruimte is volgens Reinaerde moeilijk omdat andere zorglocaties met dezelfde problemen kampen. "Dit is een landelijk vraagstuk."

SLUITING

Over de mogelijke sluiting van de locatie in Woerden was de afgelopen maanden veel te doen. Bewoners en medewerkers demonstreerden zelfs tegen een sluiting. Ook werden er Kamervragen over gesteld.
Onder bewoners van de zorglocatie heerst nog steeds veel onrust, zegt Vincent Groot, voorzitter van de lokale clientenraad. De bewoners die nu vertrekken wilden volgens hem immers ook niet weg. "Zij zijn gedwongen. Niemand wil hier weg."
Er moeten nu zeven bewoners vertrekken, voor wie de zorg niet gegarandeerd kan worden, maar er zitten nog vijftien andere bewoners op de locatie en nog vier op een nevenvestiging. Zij vragen zich volgens Groot nu ook af wanneer zij de wacht krijgen aangezegd. "Er heerst veel onzekerheid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.