RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Niets is zeker voor Utrechtse fietsstraat Cicerolaan

UTRECHT - Of er een fietsstraat komt op de Cicerolaan in de Utrechtse wijk Rijnsweerd is nog maar de vraag. Dat blijkt uit de antwoorden van wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) aan een commissie van de Utrechtse gemeenteraad.

Bewoners verzetten zich tegen deze nieuwe fietssnelweg door hun wijk. De wethouder blijkt gevoelig voor de kritiek en onderzoekt varianten voor de problemen met fietsen in de wijk.

Er speelt een groot probleem in de wijk. Die betreft de kruising tussen de Weg tot de Wetenschap en de Platolaan. Sinds december vorig jaar rijdt daar de tram naar De Uithof. Gebruikers en buurtbewoners ervaren de kruising als gevaarlijk. Daarnaast is de kruising een onderdeel van belangrijke fietsroutes tussen de stad en de universiteitswijk, er gaat heel veel verkeer over.

Bewoners uit Rijnsweerd zijn zowel boos over de fietssnelweg als over de vermeende onveiligheid van de kruising. Om de problemen op de kruising te verminderen wil wethouder Van Hooijdonk de fietsers eerder in de wijk omleiden, bij voorkeur door de Cicerolaan. De wijk zelf pleit er voor om een klein fietspad aan de noordkant van de Weg tot de Wetenschap op te waarderen. De wethouder zei toe dat ze dat wil gaan onderzoeken.

VVD-raadslid Tess Meerding noemt de plannen zoals ze nu op tafel liggen slecht. "Plan is maar half af. Er ligt wel een plan voor een fietsstraat door de Cicerolaan, maar hoe het daarna verder moet is nog helemaal niet duidelijk." Het fietspad heeft een grote impact op de straat, volgens de VVD omdat het een woonwijk betreft. Ook D66 lijkt niet voor een fietsstraat over de Cicerolaan. Het is beter om te kijken naar het kruispunt zelf.

Veel partijen pleiten voor het naar voren halen van de aanleg van de Mytylbrug. Dat is een brug over de Kromme Rijn, ter hoogte van het zwembad. Daarmee kunnen fietsers makkelijker van Rijnsweerd naar de sportvelden van Kampong. Die brug komt er als de snelweg A27 wordt verbreed.

Omdat die verbreding nog steeds onzeker is, kunnen de werkzaam niet beginnen. De wethouder zei de gemeenteraad toe dat ze gaat kijken of ze hem kan 'voorfinancieren', dat wil zeggen dat de gemeente hem betaald, en het geld later terugkrijgt van het Rijk.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -