Varkens hard geslagen in slachthuis Westfort IJsselstein, NVWA start onderzoek

UTRECHT - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat uitzoeken of er overtredingen zijn begaan bij slachthuis Westfort in IJsselstein. Op heftige beelden is te zien hoe varkens met peddels worden geslagen en aan hun staart getrokken. Dat mag niet, zeker niet in een slachthuis dat het Beter Leven Keurmerk draagt, maar het gebeurt in IJsselstein bijna elke dag.
Het is te zien op undercoverbeelden die RTL Nieuws vandaag naar buiten bracht. De beelden zijn vorig jaar in de zomer gemaakt en afkomstig van Ongehoord, dat is een groep vrijwilligers die onderzoek doet naar dierenwelzijn. In totaal is er ruim honderd uur aan beeldmateriaal, gemaakt op veertien verschillende werkdagen, gecontroleerd door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.
Bekijk hieronder een deel van het beeldmateriaal. Waarschuwing: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Undercoverbeelden uit slachthuis Westfort. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

PEDDEL

Uit de beelden blijkt dat de medewerkers van Westfort, één van de grootste varkensslachthuizen in Nederland, niet de hele dag hardhandig met de dieren omgaan. Maar bijna elke dag is het wel één of meerdere keren raak. Te zien is hoe de varkens worden voortgedreven door het slachthuis. Als er een opstopping is, worden de dieren door chauffeurs en stalmedewerkers op hun achterste geslagen met een soort van peddel. Dieren die te kreupel zijn om te lopen, worden aan hun staart omhoog getrokken en met de peddel geslagen.
Het slachthuis produceert, naar eigen zeggen, 'bewust vlees'. Er worden per dag ongeveer tienduizend biologische varkens en varkens met een Beter Leven Keurmerk geslacht.

NVWA

Volgens RTL Nieuws is op enkele beelden te zien dat dierenartsen van de NVWA gewoon staan toe te kijken als varkens worden geslagen. Soms zou zelfs te zien zijn dat dierenartsen zelf ook met een peddel varkens slaan. Volgens het slachthuis deelt de NVWA nooit boetes uit. In de tweede helft van 2019 heeft het bedrijf geen enkele officiële waarschuwing of boete opgelegd gekregen door het instituut.
De NVWA gaat volgens een woordvoerder kijken wat precies is gebeurd. "Daar betrekken we degenen bij die erbij zijn betrokken, in ieder geval ook een of meerdere NVWA-medewerkers", aldus een NVWA-zegsvrouw.

REACTIE SLACHTHUIS

In een reactie zegt slachthuis Westfort "geschrokken" te zijn van de beelden. "Hardhandig opdrijven en slaan van varkens kan niet en mag niet. We nemen hiervoor de volledige verantwoordelijkheid." Westfort belooft meteen maatregelen te nemen. Zo wordt het permanente cameratoezicht geïntensiveerd en gaat een team van twee eigen dierenartsen de beelden monitoren. Er wordt een onderzoek ingesteld en de regels op stal worden aangescherpt. Ook worden de peddels niet meer gebruikt bij het lossen van de varkens.

DIERENBESCHERMING

De Dierenbescherming legt sancties op naar aanleiding van de beelden. Aan RTL laat Bert van den Berg weten: "Als het na extra controles nog niet in orde is dan schorsen we de samenwerking voor drie maanden. Ik ga ervan uit dat als we ze aanspreken dat het verbetert." Verder wil de Dierenbescherming dat het personeel beter wordt opgeleid en dat de stallen anders worden ingericht om opstoppingen van varkens te voorkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.