Instellingen

Misstanden slachthuis IJsselstein de druppel, minister neemt maatregelen

© ANP / Ongehoord
IJSSELSTEIN - De misstanden in slachthuizen verdwijnen niet en daarom heeft landbouwminister Carola Schouten besloten in te grijpen. De snelheid van het slachten moet omlaag, zodat beter toezicht mogelijk wordt.
Het bericht komt uren nadat er beelden vrij zijn gekomen van een varkensslachthuis in IJsselstein. Op de undercoverbeelden is te zien hoe varkens worden geslagen met een peddel. Ook worden kreupele varkens aan de staart omhoog getrokken. "Je mag geen geweld gebruiken tegen dieren. Dit is onacceptabel", aldus de bewindsvrouw.
Geheime beelden slachthuis IJsselstein brengen misstanden aan het licht

SNELHEID

Het tempo van het slachten blijkt nu te hoog. Inspecteurs van waakhond NVWA kunnen daardoor niet goed controleren of de regels over het welzijn van dieren worden nageleefd. De bewindsvrouw laat daarom voorstellen uitwerken voor een snelheidsnorm. Met een lagere bandsnelheid hoopt Schouten ook de druk op het werkproces te verlagen. De hoge slachtsnelheid maakt het voor de slachthuizen goedkoper, maar de dieren hebben daar onder te lijden.
Ze wil ook opheldering van toezichthouder NVWA, die onder haar ministerie valt. Sommige dierenartsen van de organisatie kijken gewoon toe als varkens worden geslagen. Soms slaan ze zelfs zelf dieren, zo blijkt uit de beelden. De NVWA is daar al een intern onderzoek naar begonnen.

UITLEG

Het probleem in slachthuizen is "veel fundamenteler" dan alleen gebrekking toezicht, zegt Schouten. Ze vraagt zich af of "ons systeem" nog wel werkt en kijkt welke verdere maatregelen nodig zijn om de situatie in slachthuizen te verbeteren. De bewindsvrouw moet waarschijnlijk op korte termijn uitleg geven aan de Tweede Kamer over de wantoestanden. Meerdere partijen willen Schouten hierover aan de tand voelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.