Bijna jaar cel voor ramkraak op Coolblue Europaplein

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT/VIANEN - Een 22-jarige man uit Utrecht is veroordeeld tot elf maanden cel vanwege de ramkraak op de Coolblue aan het Utrechtse Europaplein juli vorig jaar. Hij reed met een gestolen zwarte Audi meerdere keren tegen de glazen pui van de elektronicawinkel aan en stal daarna laptops en telefoons.
De ramkraker handelde niet alleen: een 17-jarige mededader kreeg vandaag honderd dagen jeugddetentie opgelegd van de rechter, waarvan 71 dagen voorwaardelijk. Er is ook een derde verdachte, maar de rechtszaak tegen de 20-jarige Utrechter heeft vertraging opgelopen omdat hij gezondheidsproblemen heeft.
De ramkrakers die vandaag zijn veroordeeld, hebben schuld bekend. Volgens gedragsdeskundigen kan de 17-jarige verdachte moeilijk voor zichzelf opkomen. Hij wist geen weerstand te bieden toen de medeverdachten voorstelden een ramkraak te doen bij Coolblue.
Na de ramkraak vluchtten de daders met een scooter voor de politie. Agenten reden tegen de scooter aan, waarna twee van de drie ramkrakers hard op de grond vielen. Toen ze daarna wegrenden, loste de politie enkele waarschuwingsschoten.
De advocaat van een van de verdachten vindt dat de politie te veel geweld gebruikte tijdens de achtervolging. Maar de rechter is het daar niet mee eens.
Coolblue zit in de hoek waar de klappen vallen: na de ramkraak in juli volgde in december een plofkraak. Met een zwaar explosief werd de glazen pui van de elektronicawinkel opgeblazen. De verantwoordelijken daarvoor zijn nog niet gepakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.